U Srbobranu obeležena 79. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj, SPC televiziji N1 zabranila ulazak u portu

U Srbobranu je danas obeležena 79. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj, u znak sećanja na oko 4.000 nevino stradalih Srba, Jevreja i Roma, koje su 1942. godine ubili mađarski fašisti. Novinarskoj ekipi televizije N1 zabranjeno je da uđe u portu gde se služio parastos.

Obeležavanje 79. godišnjice Racije u južnoj Bačkoj / Foto: Vlada Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je reč o organizovanom masovnom zločinu, u kojem je život izgubilo gotovo 4.000 nevinih ljudi, i da njihovo stradanje nikada neće biti zaboravljeno.

"Racija u južnoj Bačkoj, koje se danas sećamo, jeste zločin koji je, po sadizmu i svireposti onih koji su ga počinili, bio strašniji od bilo čega što je – i pre i posle toga – viđeno na ovim prostorima. Mi smo danas ovde da još jednom zajedno podsetimo na taj zločin i da ga osudimo, ali i da se, pre svega, sa najdubljim pijetetom poklonimo senima nevinih žrtava, koje je od njihovih dželata delilo samo to što su pripadali drugoj veri i drugoj naciji", rekao je Mirović.

Obeležavanje ovakvih godišnjica, kako je rekao, nije samo izraz poštovanja za nevine stradalnike, već je istovremeno i upozorenje i poruka.

"Ovo je upozorenje da se zločini poput onog koji se u južnoj Bačkoj dogodio pre 79 godina nikada ne smeju zaboraviti, da se više nikada i nigde ne bi ponovili. Poruka je da je svako od nas dužan da učini sve što je u njegovoj moći da to spreči i da tu obavezu, kao zavet, mora da prenese i na generacije koje dolaze", naveo je Mirović.

Ocenio je da srpski i mađarski narod danas "grade čvrste temelje i čvrstu kuću zajedničke budućnosti".

"Takva budućnost mora i imaće sve više uzora u velikim primerima iz zajedničke prošlosti. Ali, i sa druge strane, sećanje na žrtve takođe mora biti opomena da ta kuća u budućnosti bude čvrsta, zasnovana na istini, zajedničkim planovima, hrišćanskoj ljubavi, na uzorima iz zajedničke istorije koji tu budućnost osvetljavaju", rekao je Mirović.

Pomenu je prisustvovao i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. Parastos u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg služio je episkop bački Irinej.

Televiziji N1 zabranjen ulazak u portu

Ekipi televizije N1 predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu dozvolili da izveštavaju sa današnjeg pomena. Starešina Hrama Jovan Kezan je rekao da N1 ne može u portu.

NUNS: SPC hitno da obrazloži odluku o sprečavanju TV N1 da izveštava

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas da vrh Srpske pravoslavne crkve (SPC) hitno obrazloži odluku Eparhije bačke koja nije dozvolila ekipi TV N1 da izveštava sa parastosa povodom 79. godišnjice racije u Bačkoj.

Ovo novinarsko udruženje je pozvalo SPC I da osudi diskriminaciju kojoj su bili izloženi reporteri TV N1 ocenjujući da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nema pravo da na takav način diskriminiše pojedine medije i sprečava slobodu informisanja.

"NUNS takodje osudjuje i postupak predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića koji su, iako im je bilo ukazano da ekipi N1 nije omogućen pristup, ignorisali ceo slučaj", navodi NUNS.

Sekretar Eparhije Bačke Vladan Simić je na pitanje zašto ekipa N1 nije mogla da uđe u dvorište crkve rekao – "zato što se samo vi ponašate na način na koji se ponašate". Upitan kako se to N1 ponaša, on je odgovorio: "Pa pogledajte vi vaše objave o SPC i dovoljno je da sagledate vaše ponašanje".

"Vama ako nije po volji ovo što vam nije dozvoljen ulazak u hram, izvolte se obratiti pismenim putem i dobićete rešenje, u redu", rekao je, na insistiranje novinarke da odgovori kakve su objave N1 prema SPC.

On nije sporio da je današnji događaj od javnog interesa, ali je rekao da smatra da N1 ne radi u javnom ineteresu. Tvrdi da Eparhija ne pravi razliku među medijima, iako ostalima nije bio zabranjen ulazak.

"Ne pravimo razliku, mi samo želimo da sve protekne u miru, a vaša televizija do sad nikada nijedan naš događaj koji smo organizovali nije prikazala na taj način da je on protekao u miru…. TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka", zaključio je.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) u eparhiji Bačkoj, ali i u celoj zemlji, da omoguće svim novinarima izveštavanje sa događaja od javnog interesa.

"Nedopustivo je da novinarki N1 Nataši Kovačev predstavnici SPC onemoguće praćenje obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, kada su 1942. godine mađarski fašisti ubili više hiljada ljudi – Srba, Jevreja i Roma", navodi se u saopštenju ovog novinarskog udruženja.

Eparhija bačka saopštila je da su danas članovi televizijske ekipe TV N1, pre početka pomena žrtvama zloglasne Racije u Svetobogojavljenskoj crkvi u Srbobranu, "pokušali da samovlasno uđu u hram i rade šta im se prohte, u okviru njihove trajne hajke protiv Srpske pravoslavne crkve".

"I pored pristojnih molbi službenog lica eparhije bačke da poštuju svetinju hrama i molitve žrtvama fašizma, da ugase kamere i ne zloupotrebljavaju razgovor, ekipa Televizije N1 to nije učinila", navedeno je u saopštenju, koje je prenela Informativna služba SPC. 

Eparhija bačka je navela da se nada da će "Televizija N1, kao i njene podružne medijske ustanove, promeniti dosadašnji neprimereni način rada i prethodno pribaviti potrebne dozvole ili akreditacije za obaveštavanje o događajima u organizaciji SPC, kao što to svakodnevno čine kad izveštavaju iz drugih ustanova i ulaze sa kamerama u prostorije tih ustanova". 

Izvor: Beta, N1