U uraganu Eta oko 180 mrtvih ili nestalih u zemljama centralne Amerike

Uragan Eta ostavio je najmanje 150 mrtvih ili nestalih u Gvatemali koja je u Centralnoj Americi pretrpela njegov najžeći udar, pre no što je oslabio i vratio se nad Karipsko more gde se očekuje da ojača i zapreti Kubi, Jamajci i Floridi.

razaranje uragana Eta u Hondurasu, 6. novembar 2020, Foto: AP Photo/Delmer Martinez

Ukupno je Eta ostavila skoro 180 mrtvih ili nestalih i hiljade žrtava u šest zemalja Centralne Amerike.

Poplave i presečeni putevi sprečili su spasilačke ekipe da stignu do pogođenog područja u Gvatemali u četvrtak, ali je vojni odred stigao tamo u petak i počeo potragu za preživelima u ruševinama.

"Eta" koja je u utorak stigla na karipsku obalu Nikaragve kao jak uragan kategorije četiri, s vetrom brzine od 140 kilometara na sat, postepeno je slabila prolazeći preko Nikaragve i Hondurasa. Bujične kiše koje je izazvala, zahvatile su šest zemalja Centralne Amerike.

Očekuje se da će uragan pogoditi Kubu u nedelju, po američkom Centru za nadzor uragana NHC, a preti i jugoistočnom Meksiku, Jamajci, Kajmanskim ostrvima i južnoj Floridi.

Klimatske promene dovode do porasta temperature površinskih voda u okeanima, što omogučava nastanak moćnijih ciklona i uragana koji donose više kiše, posebno opasni za stanovništvo, ukazuje Međuvladin panelu za promene klima (IPCC).

Izvor: Beta