U utorak glasanje o prijemu Kosova u Interpol

Da li će Kosovo postati nova članica Interpola Generalna skupština ove svetske policijske organizacije raspravljaće u utorak u Dubaiju. To je danas na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu napisao ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli ocenjujući da je današnja skupština Interpola počela dobro. Kako je naveo, cilj Kosova je "borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma".

Nebojša Stefanović na Skupštini Interpola

Posle tri neuspela pokušaja, Generalna skupština Interpola prihvatila je u martu ove godine zahtev Prištine da razmatra molbu Kosova za članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju.

Stefanović: Neprincipijalno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

"I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Republike Srbije da se pitanje prijema takozvanog „Kosova" uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa", rekao je Stefanović koji predvodi našu delegaciju u Dubaiju, saopštio je MUP.

Prethodno su kosovske vlasti tri puta bezuspešno podnosile aplikaciju za raspravu o članstvu u Interpolu.

Dva puta kosovska aplikacija je odbijena, uz objašnjenje da je nepotpuna, a poslednji put je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre Generalne skupštine u Kini povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške i kako je tada objasnio i na zahtev nekih saveznika Kosova.

Sada, sudeći po izjavama prištinskih zvaničnika, smatra se da postoje realne šanse da Kosovo ove godine postane deo svetske policijske organizacije, dok istovremeno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola.

On je u izjavi za Insajder nedavno rekao da zajedno sa MUP-om preduzima niz aktivnosti kako bi sprečili ulazak Kosova u Interpol.

Šef srpskog Interpola za Insajder: Opasnost od zloupotrebe baza podataka

Dok predstavnici vlasti u Prištini tvrde da su ključni razlozi za članstvo Kosova u Interpol borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, Milan Dimitrijević, načelnik Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u izjavi za naš sajt upozorio je da bi u slučaju da Kosovo uđe u tu policijsku organizaciju prištinskim vlastima postalo dostupno 16 baza bezbednosno interesantnih podataka iz celog sveta, koji bi mogli da budu zloupotrebljeni u kriminalne svrhe.

„Ukoliko se to ipak dogodi, neće uticati na pregovore u Briselu, ali može da utiče da Priština izdaje poternice preko Interpola za veliki broj naših ljudi. Praktično će ih fabrikovati“, naveo je Dačić i dodao da kosovske vlasti članstvom u toj organizaciji pokušavaju da zaokruže svoju samostalnost.

Ipak za razliku od Dačića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da postoje velike šanse da Kosovo postane član ove međunarodne policijske organizacije jer njihovu inicijativu podržavaju SAD, Nemačka i Francuska.

On je izjavio da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka da se to ipak ne dogodi.

"Imaju veliku većinu, njihove šanse su ogromne. Svi rade za njih, i Amerikanci, Nemci i Francuzi. Mi smo mali, imamo nekoliko prijatelja i molimo ih da nam pomognu", rekao je Vučić.

Inače, Generalnu skupštinu Interpola čine delegati koje imenuju vlade zemalja članica, ona zaseda jednom godišnje i donosi sve važnije odluke koje se tiču generalne politike, resursa potrebnih za medjunarodnu saradnju, metoda rada, finansiranja i programa aktivnosti, kao i o prijemu novih članica.

Odluke se obično donose prostom većinom u formi rezolucija, a svaka od 192 zemlje članice ima jedan glas.

Na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini primljene su dve nove članice - Solomonska Ostrva i Palestina. Po oceni analitičara, prijemom Palestine čini se da više nema argumenata za tvrdnju da članica Interpola može da postane samo zemlja čija je državnost nesporna.

Interpol bira i novog šefa

Osim članstva Kosova u Interpola, zemlje članice ove međunarodne policijske organizacije biraće i novog predsednika pošto je bivši šef organizacije Meng Hongvej pritvoren u Kini. Meng Hongvei, koji je bio kineski zamenik ministra za javnu bezbednost i istovremeno bio na čelu Interpola, nestao je kad je otputovao u Kinu u septembru. Kasnije je iz Kine saopšteno da je on, dugogodišnji insajder kineske Komunističke partije s decenijama iskustva u kineskom bezbednosnom sistemu, pritvoren u okviru šire akcije protiv korupcije.

On je nakon toga podneo ostavku na čelu organizacije. Zemlje će o novom predsedniku svetske policijske organizacije glasati u sredu.

Izvor: Insajder, Beta, N1