U zemljotresu u Hrvatskoj stradala devojčica

Snažan zemljotres, jačine 6,2 stepeni po Rihteru, pogodio je područje Petrinje u Hrvatskoj. Prema rečima gradonačelnika Darinka Dumbovića, stradala je jedna devojčica, ima i povređenih, a materijalna šteta je velika. Zemljotres se osetio i u Srbiji, kao i u Sloveniji.

Zemljotres u Hrvatskoj

Gradonačelnik Petrije Darinko Dumbović rekao je za HRT da je jedna devojčica poginula. Prvi izveštaji pokazuju da ima povređenih i da je materijalna šteta velika.

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio da je jačina potresa bila 6,3 po Rihteru na tri kilometra od Petrinje i 46 kliometara od Zagreba, dok hrvatska Seizmološka služba navodi da je potres bio jačine 6,2 po Rihterovoj skali.

"To je najveći zemljotres koji je pogodio zemlju ove godine. Takav zemljotres može stvoriti značajnu štetu na bliskim epicentralnim udaljenostima", navodi se na Tviter nalogu EMSC.

Prve slike iz Petrinje su dramatične, ima veliki broj ruševina nakon današnjeg potresa. 

Osim Petrinje, koja je najteže pogođena, povređenih ima i u Sisku i oni se smeštaju u bolnicu, koja je takođe oštećena u ovom potresu, javlja reporter N1.

U hitnu posetu Petrinji stigli su predsednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

"Petrinja će biti obnovljena novcem iz Evropske unije i to je sve što vam sa sigurnošću mogu reći", rekao je Milanović za N1.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović najavio je da će Grad danas proglasiti elementarnu nepogodu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je s Ministarstvom financija dogovoreno 20 milona kuna za štetu od potresa na sisačkom i petrinjskom području. 

U Petrinju je stigla i vojska koja pomaže vatrogascima i ostalim službama na terenu.

Zemljotres je prouzrokovao i materijalnu štetu u Zagrebu.

Stanovnici Zagreba su uplašeni i uznemireni izašli iz svojih domova na ulicu. Potres koji se danas osetio u Zagrebu, kako javlja dopisnica Bete, bio je na nivou zemljotresa iz marta ove godine.

Kako prenosi medjunarodni portal Volcano discovery, zemljotres se dogodio u 12 časova i 19 minuta.

Zemljotres je registrovan na 10 kilometra dubine.

Zemljotres se osetio i u Srbiji ali i Sloveniji. Nuklearna elektrana Krško je prevetivno zaustavila rad, prenosi slovenačka televizija.

Juče je u isptoj oblasti Hrvatske zabeleženo nekoliko zemljotresa, a najači je bio jačine 5 stepeni po Rihteru s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, kod Petrinje.

U potresu nije bilo žrtava, a u Petrinji ima materijane štete.

Izvor: N1, Beta, Insajder