Ubistvo braće Bitići – zločin bez kazne; FHP: Odgovorni su iznad zakona

Slučaj ubistva braće Bitići jedan je od onih koji godinama ostaje nerešen. Ipak, za razliku od drugih sličnih predmeta, ova ubistva teško mogu pasti u zaborav – američki zvaničnici u kontaktima s predstavnicima Srbije ne propuštaju da zahtevaju njihovo rešavanje i, kako je najavio američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, neće odustati od zahteva da zločin bude rasvetljen. Fond za humanitarno pravo povodom 19 godina od ubistva ocenjuje da su odgovorni za egzekuciju braće Bitići iznad zakona, da je pravda u Srbiji i dalje selektivna, te da u Srbiji nije ni postojala politička volja da se slučajevi poput ovog istraže i da se odgovorni kazne.

Ili, Agron i Mehmet Bitići

Porodica Bitići je u današnjem saopštenju povodom godišnjice od ubistva braće Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija navela da „Srbija ponovo postaje poznata po zaštiti ratnih zločinaca“. Porodica je podsetila da je Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio rezoluciju kojom se osuđuje to što još niko nije odgovarao za ova ubistva. Nakon toga, ministarka pravde Nela Kuburović je poručila da je Srbija posvećena rešavanju ovog slučaja.

Porodica Bitići navodi da je američki kongresmen Eliot Engel rekao da je „užasno“ i „sramotno“ to što još nema zadovoljenja pravde.

Srpska vlada je zaslužila te epitete, navodi porodica Bitići u saopštenju.

SAD neće odustati

Rezolucija Kongresa SAD u vezi sa slučajem Bitići je "izraz nestrpljenja i frustracije", ali i pokazuje da SAD još imaju interes da vide pravdu za porodicu Bitići, izjavio je nedavno ambasador SAD Kajl Skot. On je naveo da će slučaj braće Bitići će i dalje biti na bilateralnoj agendi.

"Tokom 19 godina i kroz različite vlade, Srbija dosledno štiti ratne zločince koji su ubili članove naše porodice i hiljade drugih civila. Vlada i njeni tužioci nisu učinili ništa. Predsednik Vučić je dao hrabra obećanja, da bi onda stao u odbranu osobe za koju nam je rekao da je odgovorna za ubistvo braće Bitići", dodaje se u saopštenju.

Porodica dodaje da je Vučić lojalan Goranu Guriju Radosavljeviću, koji je u vreme ubistva bio pukovnik specijalnih snaga policije Srbije, a danas član vladajuće partije.

Kako se navodi, nema veće sramote nego prevariti roditelje o ubistvu njihove dece.

FHP: Odgovorni iznad zakona

Skoro dve decenije kontinuiranog neuspeha istražnih radnji Tužilaštva za ratne zločine i policije u rasvetljavanju ubistva braće Bitići pokazuje da su odgovorni za njihovu egzekuciju iznad zakona i da je pravda u Srbiji i dalje selektivna, ocenio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

Kako su naveli iz FHP-a, sećanje na slučaj Bitići „polako bledi, a posle 19 godina svedoci umiru“.

"Slučaj Bitići na dobar način ilustruje činjenicu da u Srbiji zapravo nikada nije ni postojala politička volja da se slučajevi poput ovog istraže i da se odgovorni kazne. Ovo je očigledno i iz činjenice da jedina prilika kada srpske vlasti spominju slučaj Bitići jesu susreti sa američkim zvaničnicima", naveli su iz FHP.

Podsetili su da je tokom posete Vašingtonu u junu 2015, tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić obećao da će Srbija "vrlo brzo" rasvetliti ovaj zločin.

"Za Tužilaštvo za ratne zločine jedan od prioriteta bi morao da bude da što pre istraži i krivično goni aktuelne i bivše zvaničnike, za koje se veruje da su odgovorni za smrt braće Bitići i da na taj način pokaže da počinioci zločina iz 1990-ih nisu jači od institucija i vladavine prava u Srbiji", saopštio je FHP.

Tužilaštvo je 23. avgusta 2006. godine podiglo optužnicu protiv bivših pripadnika 124. interventne brigade PJP Sretena Popovića i Miloša Stojanovića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ali su oni oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza.

Iz FHP-a su ukazali da je prema dokazima izvedenim tokom suđenja i javno dostupnim podacima, ubistvo naredio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković, kao i da Sjedinjene Američke Države ne dopuštaju da ovaj zločin ostane neistražen, nekažnjen i zaboravljen.

Oslobođeni iz zatvora pa ubijeni

Braća Ilij, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu, blizu Kladova, u istočnoj Srbiji. Oni su bili američki državljani albanskog porekla, koji su se tokom kosovskog rata borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova.

Nakon završetka rata, oni su 26. juna 1999. godine pokušali da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova predju u Srbiju. Uhapsile su ih srpske vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog "ilegalnog ulaska u zemlju".

Sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već nalazila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima pronađena su 2001. u masovnoj grobnici, odmah pored kampa specijalnih jedinica Policije.

Šef obuke u kampu je bio Goran Radosavljević Guri, a u kampu su bili i pripadnici JSO-a kojima je komandovao Milorad Ulemek, ali i pripadnici Posebnih jedinica policije - PJP.

Gurija ispitivalo tužilaštvo

Upravo zbog toga, u javnost se godinama iznose sumnje u odgovornost Gorana Radosavljevića Gurija u  slučaju Bitići. Guri je bio komandant srpske Žandarmerije od 2001. do 2004. godine, a 2010. godine se učlanio u Srpsku naprednu stranku. Njega je u vezi sa ubistvom braće Bitići ispitivalo tužilaštvo u Srbiji i svedočio je na suđenju.

Bivši glavni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je čak govorio javno da je Guri pod opservacijom, a 2016. godine rekao je i da slučaj Bitići nije okončan, ali ne zbog toga što tužilaštvo nije radilo svoj posao, već zato što „drugi nisu ispunili dogovor“.

„Da je bilo dokaza protiv Gorana Radosavljevića Gurija ne bi se on šetao po ulici“, rekao je Vukčević u januaru 2016.

Iljir Bitići: Vučić ključ za rešavanje slučaja

Iljir Bitići, brat trojice ubijenih, prilikom njegove poslednje posete Srbiji, izjavio je da je razočaran činjenicom da u ovom slučaju i dalje nema nikakvih novih

Ambasador SAD za Insajder: Slučaj Bitići je teret za odnose SAD i Srbije, nismo zadovoljni rezultatima

Iljir Bitići za Insajder: Vučić ključ za rešavanje slučaja, razočaravajuće što nije ispunio svoja obećanja

informacija.

On je istakao da je razočaran predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je svim američkim institucijama obećao rešavanje slučaja, dodajući da to šteti njegovoj reputaciji političara koji kaže da vodi „zemlju u budućnost“.

Slučajem ubistva braće Bitići Insajder se bavio u emisiji Insajder bez ograničenja -"Kolektivna amnezija" koja je emitovana krajem 2016. godine. U ovoj emisiji možete pogledati sve važne informacije u vezi sa ovim slučajem, ali i kako je slučaj ubistva braće Bitići primer na kom se jasno vidi kako počinioci zločina već 19 godina uspevaju da izbegnu pravdi, kako brojni važni svedoci godinama ne prekidaju zaveru ćutanja, ali i kako na kraju, osim porodicama ubijenih, počinjeni zločini više nikome nisu važni.

Izvor: Beta, Insajder