Ubistvo gardista u Topčideru 14 godina bez epiloga, ali i bez obećane Komisije

Pre 14 godina ispred objekta Karaš u kasarni Topčider ubijeni su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. Zašto su ubijeni kao i ko je to učinio do danas nije poznato jer u ovom slučaju još nije pokrenuta istraga, a Komisija za ispitivanje svih okolnosti ove pogibije koju je Vlada formirala krajem 2016. do danas nije počela sa radom. Sledeći korak, kako navodi zastupnica porodice gardista, biće obraćanje Evropskom sudu u Strazburu.

Gardisti, Komemoracija

Olgica Batić, jedna od zastupnica porodice dvojice ubijenih gardista, kaže za Insajder da se po pitanju istrage u slučaju dvojice gardista u odnosu na prošlu, kao i prethodne godine, ništa nije promenilo.

Na pitanje šta se dešava sa Komisijom za ispitivanje okolnosti pogibije Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića koja je formirana odlukom Vlade decembra 2016, Batić kaže da ova Komisija ne postoji.

Obeležavanje godišnjice ubistva gardista na Topčideru Foto: Srđan Iiić

„Doneta je načelno odluka o formiranju, ali ako govorimo o suštinskom smislu da li ta komisija postoji – ne postoji. Da li ima imenovane članove – nema, šta su zadaci komisije- ni njih nema, niti se ova komisija ikada sastala. To što formalno postoji neka odluka na papiru, to ništa ne znači“ , kaže Olgica Batić.

Na pitanje šta su sledeći koraci njih kao zastupnika porodice ubijenih gardista, Batić kaže da je plan da se njen kolega, takođe zastupnik porodice Predrag Peđa Savić, obrati sudu u Strazburu.

Obeležavanje godišnjice ubistva gardista na Topčideru Foto: Srđan Iiić

„Kolega Peđa Savić obratiće se Evropskom sudu u Strazburu zbog načinjene povrede prava na život što je nešto što nam jedino sada preostalo jer mi nemamo sada tu mnogo manevarskog prostora u ovakvom stanju stvari“ , dodaje Batić za Insajder.

Podsetimo, istraga o pogibiji dvojice gardista u kasarni Topčider još nije počela, jer i dalje traje predistražni postupak. Da su gardisti ubijeni potvrđeno je iz nekoliko izvora i veštačenja, među kojima je i balističko veštačenje FBI.

Uprkos svim ovim zaključcima i dokazima, Više javno tužilaštvo već godinama sprovodi predistražni postupak. Istraga nije pokrenuta ni posle odluke najviše sudske instance - Ustavnog suda, koji je pre skoro šest godina zaključio da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

(Zlo)upotreba ubistva dvojice gardista

Istovremeno, sve ove godine slučaj se povremeno i po potrebi (zlo)upotrebljava, iako ne samo da država još nije pronašla krivce, već ni istraga nije pokrenuta.

Za to vreme porodicama ubijenih, ali i javnosti nadu da će možda saznati istinu dao je početkom decembra 2016. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

On je tada primio porodice dvojice gardista, a posle tog sastanka je saopšteno da je premijer Srbije porodicama rekao da će nadležni državni organi ispitati sve činjenice u vezi sa ovim tragičnim događajem, nakon čega je formirana Komisija.

Obeležavanje godišnjice ubistva gardista na Topčideru Foto: Srđan Ilić

Tri dana kasnije, 10. decembra 2016, Vuk Jeremić pozvan je na saslušanje povodom ubistva gardista jer je kao savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića bio prvi koji ga je obavestio o ubistvu gardista.

Jeremić se odazvao ovom pozivu i nakon saslušanja novinarima rekao da je "reč o zastrašivanju" zbog namere da se politički angažuje pošto su mediji u to vreme spekulisali da će biti kandidat na predstojećim predsedničkim izborima.

Godinu dana kasnije, 5. oktobra 2017. uprkos tvrdnjama zastupnika porodice gardista da se Komisija, čiji su i oni članovi, nijednom nije sastala, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da komisija za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista radi.

"Kada je komisija krenula da radi svoj posao, kada su državni organi Srbije krenuli da rade svoj posao, vi ste rekli, vi novinari, kada se pozove onaj koji je prvi javio da su gardisti stradali kad se pozove da da izjavu. Aha! Pritisak zato što je opasan kandidat, a bio je toliko opasan kandidat da je dobio 11 puta manje glasova", rekao je Vučić aludirajući na Vuka Jeremića koji je prošle godine u decembru bio pozvan da da izjavu o ubistvu gardista.

Obeležavanje godišnjice ubistva gardista na Topčideru Foto: Srđan Iiić

Predsednik Srbije tada je rekao da je siguran da će komisija, kako je naveo, moći, smeti i umeti da nastavi bez bilo kakvog političkog pritiska.

„Ništa ne mogu da garantujem. To je na drugim nadležnim organima, ali mogu što se mene tiče potpuno slobodno da rade i da imaju punu podršku da dođu do zaključaka koji su tačni i precizni", rekao je on.

Ipak, ova Komisija, sudeći po najnovijoj izjavi advokatice Olgice Batić do danas nije počela sa radom.

Nadležni u Srbiji godinama nalaze način da se slučaj gardista zaboravi

Ubistvom dvojice gardista novinari redakcije Insajder bavili su se u tri emisije Insajder bez ograničenja. Brojne informacije objavljene u serijalu pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.

Jedan od primera je i izjava Ljubiše Dragovića, forenzičkog patologa koji je izvršio superveštačenje dokaza u SAD i izveštaj dostavio Okružnom sudu u Beogradu još 2008, a da ga za osam godina niko nije pozvao da u interesu istrage argumentuje svoje nalaze. Superveštačenje koje je izvršio Ljubiša Dragović, kao i veštačenje FBI pokazali su da je gardiste Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića ubila treća osoba.

„Istraga mora da se završi prvo da bi se to predstavilo nekoj instanci koja će da izvrši krivično gonjenje. Bez toga sve je ovo uzaludno, sve je ovo mlaćenje prazne slame“, rekao je Ljubiša Dragović za Insajder bez ograničenja.