Udruženje „Jedan od pet miliona“: Izlazimo na izbore, u protestima više ne učestvujemo (VIDEO)

Udruženje „Jedan od pet miliona“ će izaći na predstojeće izbore, izjavila je danas studentkinja Valentina Reković iz tog udruženja. Tu odluku obrazložila je time da je deo opozicije „obesmislio i izdao“ bojkot i parlamenta i izbora, a da udruženje „Jedan od pet miliona“ pokušava taj bojkot da spasi, izađe na izbore, uđe u parlament i i „vrati bojkot u parlament“.

Valentina Reković / Foto: Insajder

Reković je na konferenciji ispred Filozofskog fakulteta, gde je pre više od godinu dana održan prvi protest, da je opozicija okupljena oko bojkota izbora i parlamenta tu ideju uništila, te da odluka o izlasku na izbore predstavlja prekid saradnje sa tim delom opozicije. Poručila je i da Udruženje više neće učestvovati u organizaciji protesta.

„Oterali ste narod sa protesta nepokazivanjem jedinstva. Evo, sledeća subota je vaša i svaka sledeća do izbora. Neka se sami političari obraćaju, mi više nećemo. I pošto je opozicija zavezala pertle i krenula da nas gazi, mi želimo da im poručimo da smo i mi vezali pertle i krenućemo njih da gazimo vojničkom martinkom“, izjavila je Reković.

Navela je da, prema informacijama kojima raspolažu, „neke od stranaka, potpisnica Sporazuma s narodom, uz još par manjih pokreta, već uveliko rade na tome da izađu na predstojeće izbore“.

„Došli smo i do informacija da će im se u tome pridružiti pojedini članovi stranaka koje su formalno u bojkotu. Da li od takvih da očekujemo da menjaju sistem? Ne. Zbog toga će ’Jedan od pet miliona’ izaći na izbore“, izjavila je studenkinja.

Na pitanje Insajdera šta se u izbornim uslovima promenilo pa su odlučili da izađu na izbore, Reković je rekla da ni nema uslova za održavanje fer izbora.

„Ja sam vam upravo objasnila da je sve obesmišljeno, da je bojkot prodan i izdan, da ga je prodala i izdala opozicija, i da mi pokušavamo da spasimo ovu zemlju tako što ćemo stvar u svoje ruke“, kaže ona.

Na konstataciju da su iz udruženja „Jedan od pet miliona“ mesecima govorili da neće izaći na izbore ako se izborni uslovi ne promene, Reković kaže: „Uspeh bojkota je ako tradicionalne političke stranke ne izađu na te izbore. Ali to je sve obesmišljeno i prekršeno. Nismo mi ništa prekršili, sve je već rekršeno, obesmišljeno i izdano. Mi pokušavamo da spasimo bojkot i da ga vratimo u parlament tako što ćemo izaći na izbore, ući u parlament i vratiti bojkot u parlament“.

Srđan Marković podneo ostavku zbog odluke o izlasku na izbore

Inače, jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković podneo je danas ostavku u Predsedništvu tog udruženja, uz obrazloženje da se ne slaže sa odlukom o izlasku na izbore i napominjući da ostaje pri ideji da se izbori bojkotuju.

„Do poslednjeg trenutka sam se borio da do ovoga ne dođe. Pošto je doneta odluka kakva je doneta, podneo sam ostavku u Predsedništvu Udruženja, zajedno sa Milošem Simovićem i povukao se“, rekao je Marković u izjavi za Betu.

Kako je rekao, ne slaže se sa metodom Udruženja u borbi protiv aktuelne vlasti.

Mesecima unazad, na gotovo svakom protestu „Jedan od pet miliona“ organizatori su poručivali da neće izaći na izbore jer ne postoje uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje. Na početku kolone bio je transperent sa natpisom „Bojkot“, a nakon današnje odluke, nakon više od godinu dana, ove subote protesta neće biti, makar u organizaciji udruženja „Jedan od pet miliona“.

Izvor: Insajder