Udruženje radnika na internetu: Odbijen predlog Vlade o načinu oporezivanja

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je danas da nisu prihvatili inovirani predlog Vlade Srbije o modelu oporezivanja njihovih prihoda za poslednjih pet godina.

Miran Pogačar, Udruženje radnika na internetu Foto: Betaphoto/Miloš Miškov

On je za Betu, posle razgovora u Vladi, koje je uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija, vodila premijerka Ana Brnabić, rekao da je učinjen samo mali pomak u odnosu na predlog koji je Udruženje već odbilo pre dva meseca i da je takođe neprihvatljiv.

Vlada je u februaru predložila da radnici na internetu plate porez za poslednjih pet godina, od 2015. godine, prema iznosima koje su izračunali poreski službenici u kontroli krajem prošle godine, da se normirani troškovi podignu sa 20 odsto na 43 odsto i otpiše kamata, a preostali dug plati u mesečnim ratama od deset godina.

Radnici na internetu tvrde da bi zbog tih astronomskih iznosa pali u "dužničko ropstvo" i da je kriva država što nije ranije donela zakon o oporezivanju tog zanimanja kako bi mogli da se obaveste o visini i načinu poreza, pa su predložili da se prvo donese zakon, a verbalno ih je podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić konstatacijom da do sada nije bilo zakona.

"Jedini mali ustupak u odnosu na prethodni predlog je da neoporeziva suma mesečno iznosi 18.300 dinara", rekao je Pogačar.

Dodao je da je taj pomak daleko od rešenja i da je na sastanku rekao premijerki Brnabić da se predlog odbacuje.

Ukoliko se usvoji zakon sa tim ili sličnim rešenjem nastavićemo proteste, i prvi je zakazan za 24. april, a pre toga podržaćemo proteste drugih nezadovoljnih gradjana", rekao je Pogačar. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Radnici na internetu protestuju zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa. 

Brnabić: Ponuđen model s nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja

Premijerka Ana Brnabić rekla je nakon sastanka da je, "na molbu predsednika Aleksandra Vučića, Vlada oformila tim koji je radio na ovom predlogu rešenja, vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da, s druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene, kao i da pravila za budući period budu potpuno jasna".

"Predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose, treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je saopštila da im "model" ponuđen frilenserima pruža nekoliko "velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja".

"Pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 procenata frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa", navodi se u saopštenju.

Uz to bi Poreska uprava utvrdila iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a zaostale poreske obaveze bi mogle da se plate u roku od 10 godina.

Izvor: Beta