Udruženje tužilaca: Pritisci iz Ministarstva pravde zbog izbora u Državno veće, "preporuke" daje i republička javna tužiteljka

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije saopštilo je danas da svakodnevno dobija informacije o pokušajima uticanja na izbornu volju u postupku izbora za kandidate za članove Državnog veća tužilaca.

Udruženje javnih tužilaca

Prema navodima tog udruženja, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio je javna tužilaštva i nekim starešinama saopštavao ko su "kandidati ministarstva" za članove Državnog veća tužilaca, sa preporukom da "prenesu" nižim tužiocima i njihovim zamenicima da bi za njih trebalo glasati.

"Takođe smo obavešteni da se u kampanju 'preporučivanja' za koga bi trebalo glasati, uključila i republička javna tužiteljka i preko pojedinih javnih tužilaca uputila zahtev da se glasa za iste one kandidate koje je preporučio državni sekretar", dodaje Udruženje tužilaca.

To udruženje navelo je da je o pritisku na birače obavestilo Izbornu komisiju, i takođe ukazalo i da kratki rokovi mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora, jer onemogućavaju fer izborne uslove i jednakost kandidata, pogotovu na nivou viših i osnovnih javnih tužilaštava.

"Za predstavljanje programa kandidata je predviđeno tek nešto više od dve nedelje, od momenta utvrdjivanja konačne liste kandidata, pa na primer kandidat iz osnovnog tužilaštva treba da za 19 dana predstavi svoj program kolegijumima u 58 mesta a kanidat Višeg javnog tužilaštva u 25 mesta na teritoriji Srbije", navedeno je u saopštenju.

Prema navodima Udruženja, kratak rok za predstavljanje "za takozvane kandidate ministarstva neće biti problem jer kampanju za njih sprovodi izvršna vlast".

Izvor: Beta