Uhapšen direktor Resavice: Tražio mito da bi preduzeće vratilo dug

Policija je jutros uhapsila vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća Resavica Stevana Dželatovića zbog primanja mita u iznosu od 30.000 evra, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Iako se o poslovanju Resavice, pa i mogućim zloupotrebama u tom preduzeću, već godinu dana govori u javnosti, kao o jednom od najvećih gubitaša, hapšenje direktora po svemu sudeći nema veze s tim.

Resavica

Ministar Nebojša Stefanović saopštio je da je direktor Resavice uhapšen u kući čoveka od kojeg je, kako je naveo ministar, „zahtevao novac u vezi s jednom presudom suda u Jagodini“. Akcija je sprovedena u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Sumnja se da je Stevan Dželatović kao odgovorno lice, odnosno direktor preduzeća Resavica, krajem 2016. i početkom 2017. zahtevao novac kako bi potpisao nalog za plaćanje, odnosno kako bi postupio po pravnosnažnoj presudi Višeg suda u Jagodini.

Jedan od poverilaca je tužio Resavicu i dobio presudu kojom je Resavica morala da isplati gotovo 40 miliona dinara. Iako je Dželatović kao direktor morao da izvrši nalog suda, prema sumnjama Tužilaštva i Policije za to je tražio mito od rođaka jednog od izvršnih poverilaca Resavice. Danas je, kako saopštava Policija, Dželatović u kući poverioca i primio mito od 30.000 evra i tada je i uhapšen.

Prilikom hapšenja Dželatovića, prema rečima ministra, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala kod njega su pronašli obeležene novčanice.

Stevan Dželatović je februara 2015. godine postavljen za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica. Resavica zapošljava 4.000 radnika i u njenom sastavu je devet rudnika.

Resavica jedan od najvećih gubitaša i dužnika među javnim preduzećima, ali za takvo poslovanje niko nije odgovarao. U septembru 2016. Sindikat Resavice je saopštio da izvršitelji plene u tom rudniku sve što može da se proda zbog dugovanja preduzeća prema zaposlenima koje premašuje dve milijarde dinara.

Država ih subvencioniše, a oni doniraju

O slučaju Resavice pisao je Insajder.net, i to kao o primeru preduzeća koja spadaju u najveće gubitaše, a ujedno i najveće donatore. Prema istraživanju Insajdera, sredstva za donacije javna i državna preduzeća često su trošila bez adekvatne kontrole. Tako JP Resavica koja je na ivici opstanka godinama opstaje zahvaljujući donacijama iz budžeta, a istovremeno godinama donira novac i ugalj, uglavnom crkvama i manastirima, kao i sportskim udruženjima.

Država je iz budžeta Resavicu pomogla s 4,4 milijardi dinara samo u 2015. Ovom preduzeću je, pored toga, oprošten dug prema državi od 11,4 milijardi dinara.

Bivši direktor u zatvoru zbog primanja mita

Stevan Dželatović je na mesto v.d. direktora Resavice postavljen nakon hapšenja tadašnjeg direktora Vladana Miloševića. Milošević je uhapšen u januaru 2015. zbog primanja mita i sredinom 2016. pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora. Zbog istog dela na dve godine zatvora je osuđen i komercijalni direktor Resavice Vojkan Janković.

Vladana Miloševića je na funkciju direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u restrukturiranju imenovala Vlada Republike Srbije. Na toj funkciji je bio od od oktobra 2012, prvo kao vršilac dužnosti, a zatim i direktor po konkursu. Prvo je bio odbornik SNS-a u SO Despotovac, a zatim i predsednik Skupštine Opštine.