Uhapšeni zaposleni „EPS Distribucije“ zbog sumnji na zloupotrebe prilikom izdavanja dozvola za rad male hidroelektrane

Petorica zaposlenih u „EPS Distribuciji“ u Kraljevu uhapšeni su zbog sumnje da su firmi Hidroenergo Dubočica omogućili da umanji troškove priključenja male hidroelektrane Dubočica na distributivni sistem EPS-a, saopštio je MUP. Kako se navodi u saopštenju, EPS je time oštećen za oko 20.400 evra. Kako se može videti u izveštajima EPS Snabdevanja, samo u 2017. i 2018. firma Hidroenergo Dubočica je od EPS-a dobila oko 411.000 evra za proizvedenu struju iz male hidroelektrane.

Hapšenje, policija / Foto: Insajder

Petorica zaposlenih u EPS Distribucija uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, saopšteno je iz MUP-a.

Uhapšeni su M. V. (1973), bivše odgovorno lice Direkcije za upravljanje „Elektrosrbije“ Kraljevo, D. T. (1967), odgovorno lice „Elektrodistribucije“ Kraljevo, D. M. (1957), bivše odgovorno lice za tehnički sistem „Elektrodistribucije“ Kraljevo, Lj. P. (1957), bivše odgovorno lice Sektora energetike i investicije „Elektrodistribucije“ Kraljevo i D. J. (1985), bivši radnik Službe za energetiku „Elektrosrbije“, saopštio je MUP.

„Sumnja se da su oni izmenili predlog uslova za izdavanje uslova za izradu projektne dokumentacije po zahtevu Hidroenergo Dubočica iz Beograda, a radi priključenja na distributivnu mrežu mini-hidroelektrane Dubočica suprotno Pravilima o radu distributivnog sistema EPS Srbija“, navodi se u saopštenju.

Firma Hidroenergo Dubočica ima status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije od jula 2017. i takav status bi trebalo da traje tri godine. Ovaj status znači da je EPS u obavezi da proizvođača struje iz obnovljivih izvora otkupi svu proizvedenu struju, i to po cenama koje su i do dva puta više od tržišne.

Kako se navodi u rešenju Ministarstva rudarstva i energetike u koje je Insajder imao uvid, u dokumentaciji koju su odgovorni iz Hidroenergo Dubočica priložili prilikom zahteva za sticanje statusa povlašćenog proizvođača su i uslovi za izradu projektne dokumentacije koje je izdala Elektrosrbija Kraljevo.

Prema Zakonu o energetici, status privremenog povlašćenog proizvođača se oduzima „ako su akti na osnovu kojih je stekao status privremenog povlašćenog proizvođača pravnosnažno ukinuti, poništeni ili stavljeni van snage“.

Inače, firma Hidroenergo Dubočica je 60 odsto u vlasništvu firme W&W Inženjering iz Kraljeva u kojoj udeo od 70 odsto ima Bojan Milovanović. On je ujedno direktor u obe firme.

Milovanović ima i 49,5 odsto vlasništva u firmi W&W Energy, gde je takođe direktor.

Prema izveštajima EPS Snabdevanja, firmi W&W Energy od 2014. godine do 2018. za proizvedenu električnu energiju isplaćeno je 4,5 miliona evra.

Izvor: Insajder