Uhapšeno više od 1.000 pristalica Navaljnog na protestima širom Rusije

Ruska policija je danas uhapsila više od 1.000 pristalica osuđenog opozicionara Alekseja Navaljnog na protestima širom zemlje na kojima zahtevaju njegovo oslobađanje.

Protesti u Rusiji

U centru Moskve okupile su se hiljade demonstranata, na poziv saradnika Navaljnog, čije je zdravstveno stanje veoma loše pošto duže od tri nedelje štrajkuje glađu.

Grupa OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su mnogi demonstranti uhapšeni pre početka protesta i da su među njima dva bliska saradnika Navaljnog.

Prema najnovijim podacima te grupe, uhapšene su 1.004 osobe u 82 grada.

Saradnici Navaljnog pozvali su građane da danas izađu na neodobrene proteste, nakon što je tokom vikenda objavljeno da je njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršano.

Za sada nema preciznih podataka o masovnosti današnjih protesta širom Rusije i neizvesno je da li će oni dostići intenzitet januarskih, koji su izbili nakon hapšenja Navaljnog, najpoznatijeg kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina.

Moskovska policija je navela da je u glavnom gradu protestovalo 6.000 ljudi, dok je jedan posmatrač rekao za Jutjub kanal Alekseja Navaljnog da je bilo 60.000 ljudi.

Protesti su zakazani u danu Putinovog godišnjeg obraćanja naciji.

Putin je u obraćanju optužio strane vlade da pokušavaju da nametnu Rusiji svoju volju. Putin, koji javno nikad ne pominje ime Navaljnog, nije precizirao na koga se ta kritika odnosila, ali je poznato da su vlade zapadnih zemalja oštro kritikovale tretman uhapšenog opozicionara i pozivale na njegovo oslobađanje.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog jakih bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

On je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu, u vreme dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocenjuje kao politički motivisanu.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi u januaru širom Rusije, u više od 100 gradova. Na tim protestima, čiji su učesnici tražili oslobađanje Navaljnog, policija je uhapsila više od 10.000 ljudi.

Izvor: Beta