Ujedinjena Demokratska stranka donela odluku da bojkotuje izbore

Demokratska i Socijaldemokratska stranka su na današnjoj zajedničkoj sednici Glavnog odbora donele odluku da neće učestvovati na predstojećim izborima, saopšteno je iz tih stranki.

Zoran Lutovac na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke / Foto: Demokratska stranka

U saopštenju se dodaje da će DS nastaviti borbu za stvaranje uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

„Nastavićemo i intenzivnu komunikaciju sa Evropskim parlamentom i drugim međunarodnim organizacijama i predstavnicima u borbi za demokratske izborne uslove“, piše u saopštenju.

„Ovakva odluka je posledica toga što vlast nije ispunila nijedan od zahteva opozicije iz decembra 2018, niti u međuvremenu pokazala bilo kakvu iskrenu nameru da promeni okolnosti u kojima su slobodni i pošteni izbori nemogući“, izjavio je predsednik SDS-a Boris Tadić, navedeno je u saopštenju SDS.

Dodao je da ne odustaju od borbe za to da i ovi, kao i svi naredni izbori u Srbiji, budu pošteni i izraz slobodne volje građana.

On je upozorio i da bojkot ne sme biti cilj, ali ni sredstvo za kupovinu oreola „stvarne opozicije“, već sredstvo borbe za slobodne izbore i povratak demokratije u Srbiju.

Istakao je da smatra da je „rad na formiranju i obnavljanju velike Demokratske stranke važniji zadatak od bojkota“.

Juče odluku o bojkotu objavila i stranka Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

"Svesni odgovornosti za budućnost zemlje, sa svoje strane smo učinili sve što je bilo u našoj moći da se dođe do uslova za slobodne i poštene izbore. Imali smo konstruktivan i dobronameran pristup i na okruglim stolovima vlasti i opozicije na FPN, i u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je odlučio da održavanjem lažnih izbora zemlju gurne u duboku krizu", navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Odluku o bojkotu izbora prvo je donela Narodna stranka, zatim pokret Dveri, a nakon njih i stranka Stranka slobode i pravde.

Predsedništvo Dveri je odluku o bojkotu donelo jednoglasno jer se, kako su saopštili, za poslednjih devet meseci ništa nije promenilo po pitanju osnovnih uslova za slobodu medija, fer i poštene izbore.

Jednoglasnu odluku o bojkotu donelo je i predsedništvo Narodne stranke. Oni su saopštili da je "dosadašnji ’dijalog’ na Fakultetu političkih nauka, pokazao da ne postoji minimum volje na strani režima da se normalizuje politički život u Srbiji, ispune zahtevi stručnog tima protesta ’Jedan od pet miliona’ i omoguće fer i pošteni izbori". 

 Odluku o bojkotu 1. septembra 2019. donela je i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa. On je nakon sednice Glavnog odbora stranke rekao da u postojećim uslovima "gde postoji jedan tužilac, sudija i jedna istina, ne postoji mogućnost da SSP na takvim izborima učestvuje".

Da će bojkotovati izbore najavila je i inicijativa “Ne davimo Beograd”.

Izvor: Insajder