Ukinut bezvizni režim za državljane Irana

Vlada Srbije je, nakon kritika iz Evropske unije, ukinula bezvizni režim sa Iranom. Rasim Ljajić, ministar saobraćaja i turizma, kaže za Insajder da je odluka doneta jer je objektivno bio ugrožen bezvizni režim koji Srbija ima prema zemljama EU.

Doček prvih turista iz Teherana u Beograd Foto: Ministarstvo turizma

Srbija je ukinula vize Iranu u avgustu 2017. godine, nakon čega je drastično porastao broj iranskih državljana koji su dolazili u Beograd. Za Brisel je naročito bilo problematično što se povećavao broj migranata koji su legalno stizali u Srbiju, a potom su ilegalnim putevima odlazili u zemlje Zapadne Evrope.

Iz EU su stizale oštre kritike na račun Beograda, a srpskim vlastima je neformalno poručeno da bi moglo da dođe i do ukidanja bezviznog režima sa Srbijom. Evropski savet je u svom izveštaju od pre nekoliko meseci naveo da bi Srbija trebalo da se uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, te da nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim zemljama izaziva zabrinutost.

Od sutra direktan let Teheran-Beograd, nepoznate mere za zaštitu od ilegalne migracije

Da Srbija treba da uskladni viznu politiku sa EU piše i u Nacrtu izveštaja o Srbiji Dejvida Mekalistera, koji je juče usvojen na Spoljnopolitičkom odboru sa EU.

Rasim Ljajić, ministar saobraćaja i turizma, kaže za Insajder da je bezvizni režim Srbije objektivno bio ugrožen. On navodi da se od 44.000 Iranaca koji su od ukidanja viza došli u Beograd, u domovinu nije vratilo oko 14.000.

„To ne znači da su svi oni ovde zatražili azil, ili da su otišli u EU, ali jedan broj svakako jeste. I taj broj je u stalnom porastu. Mi moramo da uskladimo viznu politiku sa EU.  Postojala je opasnost da nam ukinu bezvizni režim“, kaže Ljajić.

Ljajić: Radimo na problemu zloupotrebe bezviznog režima s Iranom

O ukidanju bezviznog režima sa Iranom danas u Skupštini govorio je i Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova. On je izjavio da se vize ponovo uvode Iranu, jer je jedan broj građana te zemlje na žalost zloupotrebio ukidanje viza.

Izvor: Insajder