Ukinut zakon o smanjenju penzija

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se ukida zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija. Pezionerima će oktobarska penzija, koju će dobiti u novembru, biti isplaćena bez umanjenja.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Osnov za isplatu penzije za oktobar i njeno dalje usklađivanje, čini penzija isplaćena, odnosno pripadajuća za oktobar 2014. godine, a usklađena po važećim propisima.

Ustanovljava se mogućnost uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da sredstva za to ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

Izmene i dopune predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž, a odlaze u prevremenu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se "penali" za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa benificiranim radnim stažom.

Time se, kako se navodi, pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za te osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao do sada.

Ovaj zakonski predlog doveo je do polemike Vlade i Fiskalnog saveta i to zbog načina redovnog povećanja penzija u budućnosti. Fiskalni savet je pozdravio ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija, ali je kao negativnoocenio to što će, umesto po formuli, o budućim povećanjima ili smanjenjima odlučivati Vlada. S druge strane, ministar finansija Siniša Mali je tvrdio da će se penzije usklađivati u skladu sa rezultatima u budžetu, a da to znači samo da će već od oktobra penzije biti sve veće.

Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta za Insajder kaže da je ovakvo rešenje „put do ekonomskog pakla“ čak i u slučaju da Vlada ima dobre namere.

Zakon o privremenom smanjenju penzija usvojen je krajem 2014. godine uz obrazloženje Vlade da je to mera neophodno zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je “blizu bankrota”.

Ova mera dovela je do brojnih protesta penzionera.

O ukidanju zakona se polemisalo i krajem prošle godine kada je usvajan budžet Srbije za 2018. godinu. Tada je Fiskalni savet ocenio da više ne postoje razlozi zbog kojih su penzije smanjene, te da Zakon treba ukinuti.

„Razlog sa smanjenje penzija je bila potencijalna kriza javnih finansija i javnog duga. Sada sa 2018.  bužet je uravnotežen, dug počinje da pada, plate i penzije se povećavaju. Zato nema razloga da se i dalje drži taj privremeni zakon”, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović za Insajder.

Šest meseci nakon što je Fiskalni savet prilikom usvajanja budžeta za 2018. sugerisao da bi trebalo ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzija jer za tim više nema potrebe, isto stanovište zauzela je i misija Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Beta, Insajder