Ukinuta presuda Mirjani Marković: Zastarelost nije uzeta u obzir

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u junu 2018.  na godinu dana zatvora osuđena Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, zbog uticanja na članove Vladine komisije da izvrše nezakonitu dodelu državnog stana dadilji njenog unuka. Kako se navodi u obrazloženju, Sud je usvojio žalbu zastupnika Mire Marković da je došlo do zastarevanja krivično dela, koje joj se stavlja na teret. Presuda je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Ispočetka će se suditi i drugim okrivljenima u ovom slučaju - nekadašnoj sekretarki Vlade Živki Knežević i tadašnjem direktoru preduzeća zaduženog za upravljanje državnim nekretninama Dipos-a Milošu Lončaru, koji su prvostepeno bili osuđeni na godinu i po i godinu dana zatvora.

Mirjana Marković Foto: Srđan Ilić

Apelacioni sud u Beogradu je ovu odluku doneo na sednici Veća od 6. marta, ali je tek danas objavljena na sajtu Suda.

Kako piše u obrazloženju, prvostepena presuda je doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, budući da je “izreka presude nerazumljiva i protivrečna datim razlozima, dok u presudi nema razloga o činjenicama koje su predmet dokazivanja”.

Kada je reč o Mirjani Marković, Sud je zaključio da su osnovani žalbeni navodi njenog branioca zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

“Osnovano je ukazivanje branioca da je nejasno zašto prvostepeni sud za radnje koje su optužnicom od 2. decembra 2002. godine Marković stavljeni na teret da je izvršila od 1. do 21. septembra 2000. godine nije primenio institut zastarelosti krivičnog gonjenja, budući da je tužilaštvo za navedene radnje izvršilo prekvalifikaciju optužnice nakon proteka roka od 10 godina, dakle nakon nastupanja zastarelosti za radnje izvršene u tom period”, piše u obraloženju presude.

Takođe, Apelacioni sud je zaključio i da je nejasno da li je i na koji način Mirjana Marković postupala sa direktnim umišljajem.

“Nejasno je koje su to činjenice i okolnosti koje ukazuju da je umišljaj Marković obuhvatao svest da će kod Knežević stvoriti ili učvrstiti odluku da se predmetni stan da najpre na korišćenje kao zakupcu na neodređeno vreme Iloni Pešić (dadilji, prim.aut), zatim da se izvrši adaptacija stana o trošku države i da se na kraju dozvoli otkup stana, o čemu ni u obrazloženju prvostepene presude nisu dati razlozi”, piše u obrazloženju Apelacionog suda.

Inače, Mirjani Marković sudi se u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. raspisana međunarodna poternica. Sud je zbog toga ostavio na snazi rešenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003. godine.

I dok je nedostupna srpskim pravosudnim organima, Mirjana Marković u nekoliko navrata oglašavala se putem različitih medija iz Rusije.

Inače, suđenje u ovom slučaju, kako je ranije pisao Insajder, traje 16 godina, optužnica je u više navrata menjana, a ceo sudski postupak je na početak vraćan najmanje pet puta.

Suđenje optuženima u slučaju nezakonite dodele državnih stanova, obeležen je stalnim odlaganjima ročišta i početka suđenja. Razlozi za odlaganja bili su raznovrsni: od nedolaska optuženih ili branilaca, do promene Zakonika o krivičnom postupku, pa sve do preklapanja termina s pretresima u Specijalnom sudu.

Podsetimo, početkom prošle godine, jedan deo optužnice u ovom postupku je zastareo. Zastarevanjem optužnice u potpunosti je obustvaljeno gonjenje troje ljudi – nekadašnjeg službenika opštine Novi Beograd Milutina Miloševića, Miloša Batina i Zorana Perića.

Deo optužnice zastareo je i protiv bivše generalne sekretarke Vlade Srbije Živke Knežević, ali se njoj sudilo i po drugim tačkama optužnice.

Tokom prethodnih godina postupak je zastareo protiv nekadašnje ministarke za izbeglice Bratislave Morine i bivšeg funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Petra Zekovića.

Izvor: Insajder