Ukrajinski ambasador: Borci u ruskim paramilitarnim formacijama opasnost i za Srbiju

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič kaže da informacija o tri stotine boraca iz Srbije na strani ruskih trupa u Ukrajini nije nova i da je ona postojala i u medijima u poslednje tri godine.

Oleksandar Aleksandrovič

„Zadatak naše službe bezbednosti bio je da proveri te informacije. Tu ne govorim samo od Srbima, nego i o građanima drugih zemalja“, navodi ambasador.

Juče je ukrajinska služba bezbednosti objavila fotografije imena, ali i brojeve pasoša šest državljana Srbije i BiH koji su učestvovali u ratu u toj zemlji u paravojnoj ruskoj formaciji Vagner. Ukrajinske vlasti tu formaciju smatraju terorističkom. Ambasador Ukrajine u Srbiji ističe da je informacija o tome ranije bila prosleđena službama u Srbiji, ali da „nažalost Ukrajina nije dobila nikakav odgovor“.

„Želim da naglasim da oni nisu pretnja samo za Ukrajinu, već i za Srbiju“, kaže ambasador.

Većina onih koji odlaze na ratište u Ukrajini, prema rečima ambasadora služe u paravojnoj ruskoj formaciji Vagner.

Ambasador, odgovarajući na pitanje Insajdera, kaže da i u Ukrajinskoj vojsci ima stranaca, a da je prema zakonu te zemlje strancima dozvoljeno da pristupe zvaničnim jedinicama ukrajinske vojske.

„U skladu sa ukrajinskim zakonom oni koji služe u ukrajinskoj vojsci za nas naravno nisu zločinci. Oni nam pomažu da brane Ukrajinu od agresora. To nije ukrajinska trupa pred zidovima Moskve, već Ruska trupa na teritoriji Ukrajine“, rekao je Aleksandrovič.

Ambasador Ukrajine u Srbiji dodaje i da Srbija ima pravo da sprovodi svoje zakone.

„Ako to nije u skladu sa vašim zakonom, vi ste naravno slobodni da osuđujete i jedne i druge, u to se mi ne mešamo“, kaže ambasador.

Odgovarajući na pitanje novinara o stavu ambasadora Ukrajine u vezi sa srpskim borcima na stranim ratištima predsednik Aleksandar Vučić kaže da Ukrajinu doživljava kao prijateljsku zemlju Srbiji i da bi voleo da Srbiji ne drže lekcije oni koji kako je rekao, "manjinama ukidaju prava".

"Iznenađen sam načinom na koji je ambasador pokrenuo tu priču. Nisam ulazio u detalje, čuo sam komentare da se radi o propagandi Ukrajine. Voleo bih da lekcije ne drže onima koji su doneli zakon da procesuiraju svoje građane koji se bore na ratištima u inostranstvu", kaže predsednik Srbije.

Prema podacima koje je Insajder objavio još u martu, u Srbiji su donete osuđujuće presude u 24 slučaja i sve osude su na granici ili ispod minimlanih kazni koje zakon predviđa. Tri lica osuđena su na 6 meseci kućnog zatvora, a 21 lice na uslovne kazne. Sve presude su donete tako što su optuženi priznali krivicu i dogovorili se sa tužiocem. Zakon koji je donet krajem 2014. propisuje kaznu od 6 meseci do 10 godina zatvora za ratovanje na stranim ratištima.

Izvor: Insajder