Umesto isplata zaostalih zarada, radnici propalih niških firmi dogovorili novi sastanak

Predstavnici radnika propalih niških društvenih firmi dogovorili su se sa državnim sekretarima Ministarstva privrede Draganom Stevanovićem i Milanom Trivuncem da se naredne srede sastanu sa premijerkom Anom Brnabić i razgovaraju o problemu isplate zaostalih zarada, rekao je danas za agenciju Beta član radničke delegacije Žarko Đorđević.

Protest radnika i boraca u Nišu

On je rekao da se radnička delegacija nije danas sastala sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom privrede Goranom Kneževićem iako je trebalo.

"Pokazali smo Stevanoviću i Trivuncu presude Ustavnog suda i suda u Strazburu u kojima stoji da država treba iz budžetskih sredstava da isplati zaostale zarade", rekao je Đorđević.

Dodao je da su "Stevanović i Trivunac naveli da država mora da donese zakon da bi zarade bile isplaćene".

Prema njegovim rečima, Stevanović i Trivunac su obećali da će radnike najkasnije do narednog petka obavestiti o ishodu sastanka sa premijerkom Anom Brnabić.

Za naredni petak zakazan je novo protestno okupljanje radnika koji potražuju zaostale zarade.

Radnicima Mašinske industrije, Elektronske industrije, Građevinara, Jastrepca i drugih firmi pridružili su na poslednjem protestu učesnici rata 1999. godine, Policijski i Vojni sindikat Srbije.

Procenjuje se da oko 9.000 radnika propalih društvenih firmi u Nišu nije naplatilo zarade, a njihova ukupna potraživanja iznose oko 4,5 milijardi dinara.

Inače, radnici propalih niških preduzeća, kao i borci, predstavnici Gvozdenog puka Srbije, Policijskog i Vojnog sindikata Srbije protestovali su juče u Nišu ispred Gradske kuće. Oni su, osim isplata zaostalih zarada i ratnih dnevnica i povezivanja radnog staža, zahtevali i regulisanje beneficija za učesnike ratova i borbu protiv korupcije i kriminala i nagomilanih problema, kako navode, običnog radnika, borca, građanina.

Žarko Đorđević, jedan od predstavnika radnika propalih niških preduzeća podsetio je na obećanje tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića da će država isplatiti sve radnike i da novca u budžetu ima.

“Septembra 2016. u Domu Vojske smo od tadašnjeg predsednika Vlade dobili obećanje da će do kraja 2016. biti isplata za sve radnike i da para ima. Od tog datuma do današnjeg dana niko nije čak ni dao objašnjenje gde su te pare otišle i ko je prekršio odluku premijera”, rekao je Đorđević.

Izvor: Beta