Umesto o mogućim zloupotrebama - premijerka o ekologiji, ministarka o znacima navoda (VIDEO)

Na pitanje novinara Insajdera da li je Vlada Srbije kontrolisala realizaciju ugovora o gasifikaciji gradova i opština koju finansira Javno preduzeće Srbijagas, a nakon što su još 2015. članovi Nadzornog odbora Srbijagasa upozorili Vladu da to javno preduzeće u opštini Grocka plaća više nego što je urađeno, predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla samo da veruje da su to dobri projekti.

Ana Brnabić i Zorana Mihajlović

Ona je navela da ne može da “drži u glavi” detalje svakog “tako malog projekta” u Srbiji, ali nas je uputila da pitanja pošaljemo na njen kabinet.

“Što se tiče efekata gasifikacije, meni deluje da je to bila dobra odluka jer ne znam koja bi nam bila alternativa. Da nastavimo da se grejemo na ugalj ili mazut… Gas je svakako bolja alternativa", navela je predsednica Vlade.

Podsetimo prema istraživanju Insajdera, predstavnici Srbijagasa su potpisali ugovore vredne najmanje 240 miliona evra radi izgradnje distributivnih gasovoda širom Srbije.

Ugovori o gasifikaciji potpisivani su bez prethodne analize isplativosti projekta, a cene radova u ugovorima značajno su uvećavane u odnosu na programe gasifikacije koje su prethodno donosile lokalne samouprave.

Privatne firme su angažovane bez tendera tako što su Srbijagas i svaka od lokalnih samouprava privatne firme proglašavali strateškim partnerima, iako te firme nisu ulagale svoja sredstva.

Primera radi u slučaju gasifikacije Grocke ugovor je vredan gotovo 30 miliona evra i samo je jedan od brojnih ugovora koje je Srbijagas potpisivao od 2008. kada je na čelo tog preduzeća imenovan funkcioner SPS-a Dušan Bajatović. Istovremeno je ovo samo jedan od poslova gde su rokovi za završetak distributivne mreže probijeni, a da nije poznato ni koliko je Srbijagas do danas isplatio privatnoj firmi angažovanoj na poslu, ni da li su naplaćeni bilo kakvi penali zbog probijanja rokova. Poznato je samo da su članovi Nadzornog odbora Srbijagasa u svom izveštaju u aprilu 2015. upozorili da je to javno rpeduzeće za gasifikaciju Grocke platilo polovinu radova, iako je urađena samo trećina.

Jedna od firmi koja je dobila najvrednije poslove, a između ostalog je angažovana i u Grockoj, je Milenijum tim u vlasništvu Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka, a ista firma je angažovana i na projektu Beograd na vodi.

Ovu firmu je u predizbornoj kampanji 2012. funkcionerka SNS-a, a danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nazvala “Ivičinim preduzećem”, aludirajući na lidera SPS-a Ivicu Dačića. Međutim, SNS posle dolaska na vlast nastavlja da potpisuje iste tipske ugovore radi gasifikacije, a ova firma dobija i druge važne poslove.

Na pitanje čija je sada firma koju je 2012. nazvala “Ivičinim preduzećem”, Zorana Mihajlović kaže: “To je bilo pod znacima navoda, valjda smo tako rekli, jer odmah bi Agencija za borbu protiv korupcije reagovala na to da je zaista nešto `Zoranino`, `Ivičino` i tako dalje”.

Ana Brnabić i Zorana Mihajlović danas su prisustvovale početku radovi na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove dužine 34,5 kilometara. To je projekat koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Odgovore Ane Brnabić i Zorane Mihajlović na pitanja o kontroli gasifikacije pogledajte u video klipu.