Umesto političke odgovornosti napredovanje: Siniša Mali izabran za ministra finansija

Siniša Mali, donedavni gradonačelnik Beograda i jedan od funkcionera sa najviše afera, izabran je danas za ministra finansija nakon glasanja poslanika u Skupštini. Mali nikada nije snosio nikakvu, pa ni političku odgovornost za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u centru Beograda dok je bio gradonačelnik, niti su ova i druge brojne afere koje mu se pripisuju sprečile njegovo napredovanje u karijeri.

Siniša Mali

Na glasanju, koje je bilo javno, od 184 poslanika za je bilo 154, a protiv 30.

Mali je na ovu funkciju došao umesto Dušana Vujovića koji je ostavku podneo 7. maja, kako je obrazložio, iz ličnih i porodičnih razloga. Mali je kandidovan za to mesto na zajednički predlog predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Foto: parlament.gov.rs / Izbor Siniše Malog za ministra finansija

Predsednica Vlade Srbije izrazila je nezadovoljstvo političkom atmosferom u kojoj opozicija ne prihvata brojke i rezultate o kojima je govorila. Kako je rekla, ta atmosfera je glavni razlog što je prestala da odgovara na kritike opozicije.

Juče i danas tokom rasprave Brnabić i predstavnici vladajuće većine hvalili su Malog zbog uspeha ostvarenih za vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, dok mu je opozicija osporavala to i podsećala na afere sa kojima je povezan. 

Bahatost na nivou

Premijerka i poslanici o kandidaturi Malog za ministra finansija: Afere, kvalifikacije i „biografija na 30 strana“


Brnabić i vladajuća većina naveli su da je Mali tokom četvorogodišnjeg mandata na čelu Beograda uspeo da prepolovi dug glavnog grada, smanji za četiri puta deficit, sprovede konsolidaciju javnih i javno komunalnih preduzeća, da je Beograd prvi put dobio kreditni rejting.

Naglašavali su da je smanjio broj nezaposlenih u glavnom gradu, pokrenuo brojne investicione projekte među kojima je kao najznačajniji istaknut "Beograd na vodi" i dolazak robne kuće IKEA u Beograd, a isticana je i rekonstrukcija ulica i trgova u glavnom gradu, među kojima i Trga Slavija.

Opozicija je, međutim, tokom rasprave negodovala zbog predloga da Mali bude ministar zbog brojnih afera i poslovanja u of-šor kompanijama, uz ocenu da se ako on bude ministar finansija "jagnje daje vuku na čuvanje".

Zamerena mu je kupovina 24 stana u Bugarskoj preko of-šor firme s Devičanskih ostrva u vreme kada je bio ekonomski savetnik Aleksandara Vučića, kupovina novogodišnje jelke od 83.000 evra i rušenje objekata pod fantomkama u beogradskom naselju Savamala u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine.

Kritikovali su ga i zbog spornih privatizacije sprovedenih dok je bio savetnik ministra finansija i na čelu Agencije za tendersko aukcijsku privatizaciju od 2001. do 2003. godine, kao i zbog doktorata za koji se sumnja da je plagiran.

Izvor: Beta, Insajder