Umesto završnih reči odloženo suđenje Šariću za pranje para

Suđenje Darku Šariću i grupi optuženih za pranje 22 miliona traje već više od osam godina, a iako je ušlo u završnu fazu, još je neizvesno kada bi se mogla očekivati prvostepena presuda, jer su ročišta odložena do daljnjeg. Razlog je taj što je Darko Šarić, koji je ranije prvostepeno osuđen da je organizovao grupu odgovornu za šverc 5,7 tona kokaina, otkazao punomoćje svim svojim advokatima. On je, takođe, podneo zahtev za izuzeće sudije Siniše Petrovića iz suđenja zbog „pristrasnosti“.

Darko Šarić

Kako za Insajder objašnjava potparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić, danas zakazano iznošenje završnih reči je otkazano, kao i ročišta do daljnjeg, jer Šariću sada Sud treba da dostavi branioca po službenoj dužnosti, kome će zatim biti potrebno vreme da se upozna sa slučajem, što će dodatno odložiti nastavak suđenja.

Tešić dodaje da je Šarić danas podneo predsedniku Suda i zahtev za izuzeće predsednika Sudskog veća Siniše Petrovića, a zahtev je dostavljen sudiji Petroviću na izjašnjenje, nakon čega će biti doneta konačna odluka.

U zahtevu za izuzeće, Šarić je naveo da smatra da je sudija Petrović pristrasan pošto ga je u postupku za šverc kokaina osudio na 15 godina zatvora, piše KRIK. Jedan od razloga je i to što Petrović u toj presudi nije napisao ono što je izgovorio na njenom izricanju – da tužilac nije uspeo da dokaže da je od šverca zarađeno 47 miliona evra.

O tome su u ponedeljak, kada je trebalo da budu završne reči, diskutovali sudija Petrović i Šarić.  

Šarića je tada zanimalo zašto sudija Petrović u presudi nije napisao ono što je rekao na njenom izricanju – da tužilac nije uspeo da dokaže da je Šarić od šverca kokaina profitirao 47 miliona evra. Tražio je i da mu objasni zašto izricanje presude nije snimano, kao svako drugo suđenje. Sudija Petrović se saglasio da je moguće da je tako nešto rekao, da to i sada može da kaže, ali da tome nije mesto u presudi budući da od Šarića novac nije ni oduzet.

„Nigde u zakonu nije naglašeno da se snima čitanje presude, samo glavni pretresi“, odgovorio je Petrović i rekao da nije praksa da se snima izricanje presude, prenosi taj portal.

Početkom jula ove godine pred Specijalnim sudom u Beogradu okončan je dokazni postupak, ispitivanjem veštaka finansijske struke, a za septembar je bilo planirano izlaganje završnih reči, nakon čega bi trebalo da usledi i izricanje prvostepene presude u ovom slučaju. Završne reči su od ponedeljka odložene za danas jer se jedan od optuženih Nebojša Jestorović nije pojavio zbog zdravstvenih problema.

Šariću, inače, ovo nije prvi put da otkazuje punomoćje advokatima, jer je on i u postupku za švec kokaina otkazivao, a zatim vraćao punomoćja svojim advokatima. U postupu za pranje para sudi mu isto Veće.

Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina. Svi optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski „Putnik“, „Mitrosrem“ iz Sremske Mitrovice, „Palić“ iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi međutim ne odbacuju da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali tvrde da je reč o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića u ovom slučaju optuženi su i Nebojša Jestrović (svedok saradnik), Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šariću prvostepeno 15 godina zatvora za šverc kokaina

Podsetimo, Darka Šarića Veće Specijalnog suda proglasilo je krivim krajem prošle godine u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerika u Evropu i osudilo ga na 15 godina zatvora. Već je jednom bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu odluku ukinuo i vratio na ponovljeno suđenje.

U obrazloženju koje je tada pročitao sudija Siniša Petrović, navedeno je da je tokom postupka dokazano da je 22 optuženih, koliko ih je ostalo na optuženičkoj klupi, učestvovalo u organizaciji, odnosno kupovini i transportu kokaina prekookeanskim brodovima na teritoriju Evrope, gde je ta droga bila dalje prodavana.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da Šarić kao organizator kriminalne grupe bude osuđen na maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, za trojicu svedoka saradnika predložilo je kazne manje od godinu dana, a za još 21 optuženog za krivična dela „udruživanje radi vršenja krivičnih dela” i „neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” da budu osuđeni na 10 do 20 godina zatvora.

Balkanske karike kokainskog lanca

U poslednjih šest meseci, u samo četiri policijske akcije širom sveta, zaplenjeno je više od 20 tona kokaina, a u svakoj od akcija među osumnjičenima našle su se osobe sa područja Srbije, Crne Gore ili ostalih država Balkana.

Prvo su u martu rumunske vlasti zaplenile više od tone kokaina visokog kvaliteta, da bi tri meseca kasnije na jednom teretnjaku u Filadelfiji policija pronašla i zaplenila čak 18 tona kokaina. U ponedeljak je u blizini Azorskih ostrva kod Portugala zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina kada su i uhapšena trojica članova posade, među kojima i državljanin Srbije.

Osim imena osumnjičenih, koja su listom nepoznata, nijedno zvučnije ime nije zvanično povezano sa ovim milionski vrednim tovarima. Veza je svakako poreklo uhapšenih i poreklo kokaina. Uhapšeni su sa Balkana, a droga iz Južne Amerike.

Međutim, ne iznenađuje što su imena uhapšenih u ovim akcijama nepoznata javnosti. Podsetimo, i 2009. godine kada je zaplenjena 2,1 tona kokaina na brodu Maui gotovo niko nije znao za Darka Šarića, a kamoli za Anastazija Martinčića koji je sa drogom uhapšen. Tek nakon te akcije javnost saznaje da su državljani balkanskih zemalja uveliko upleteni u šverc kokaina na globalnom nivou. Akcija je sprovedena u saradnji srpskog tužilaštva, policije i BIA sa urugvajskom i argentinskom policijom i američkom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA). Tada je započela i velika akcija Blakanski ratnik u kojoj je otkrivena organizovana kriminalana grupa, koju je, prema navodima istražnih organa, predvodio Darko Šarić, do tada poznat kao biznismen iz Pljevalja koji živi u Srbiji.

Procesi protiv pripadnika ove grupe vodili su se u nekoliko zemalja – Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji. Optužnica protiv Darka Šarića i ostalih u Srbiji je podignuta 2010. godine. On je četiri godine bio u bekstvu, da bi se u 18. marta 2014. predao nadležnim organima u Srbiji.

Izvor: KRIKInsajder