UNHCR: Mađarska deportacijom dve porodice sramno prekršila međunarodno pravo

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) je saopštila da postupak Mađarske koje je noćas prisilila dve avganistanske porodice da prinudno napuste zemlju “predstavlja sramno kršenje međunarodnog i evropskog prava”. Kako su danas naveli u UNHCR-u za Insajder, u pitanju su porodice dva brata među kojima je sedmoro dece, od kojih najstarije dete ima 17 godina. UNHCR naglašava da su dve porodice legalno ušle u Mađarsku.

UNHCR

“Oni su od januara zadržavani u zoni na mađarsko-srpskoj granici, a sinoć su odvedeni do graničnog prelaza sa Srbijom. Tamo im je ponuđeno ili da uđu u Srbiju ili da se vrate u Avganistan letom koji organizuje Fronteks, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu”, navedeno je u saopštenju Agencije.

Agencija je navela da su porodice rekle predstavnicima UNHCR-a da u Mađarskoj vlasti odraslima nisu davali hranu pet dana, ponavljajući tako prethodne prijave o tome da su odbijeni tražioci azila u tranzitnoj zoni ostavljani bez hrane. 

Beogradski centar za ljudska prava: Samo prošle godine najmanje 10.000 izbeglica vraćeno u Srbiju

“Vlasti u Srbiji su pružile porodicama smeštaj u prihvatnom centru, a UNHCR i njegovi partneri sarađuju s vlastima”, navodi se.

UNHCR je ponovio svoj apel Mađarskoj da ljude ne proteruje sa svoje teritorije bez neophodne procene njihovih zahteva za azil.

“Mađarska tražioce azila ne odbija na osnovu vrednosti njihovih prava i zahteva, već zato što se prema mađarskom zakonodavstvu njihovi zahtevi automatski smatraju nedopustivima”, piše u saopštenju.

Ova agencija je navela i da je treća avganistanska porodica, majka s četvoro dece, ostala u tranzitnoj zoni nakon što je Evropski sud za ljudska prava izdao naredbu da se njihovo proterivanje spreči.

Imajući u vidu ovu situaciju, UNHCR savetuje Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu, Fronteks, da se uzdrži od podrške Mađarskoj u odlučivanju o prisilnim proterivanjima koja nisu u skladu sa međunarodnim i EU zakonima.

Izvor: Insajder