UNMIK: Oslobođen jedan od dvojice privedenih pripadnika UN na Kosovu

Jedan od dvojice uhapšenih pripadnika Misije UN na Kosovu pušten je na slobodu, saopštio je UNMIK. Ranije danas, Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije UN na Kosovu Zahin Tanin pozvao je na hitno oslobađanje dvojice pripadnika osoblja Ujedinjenih nacija koji su uhapšeni u današnjoj akciji kosovske policije na Severu Kosova. 

UNMIK, ilustracija

“Jedan pripadnik UNMIK-a, ruski državljanin, pušten je na slobodu”, navodi se u saopštenju UNMIK-a.

Direktor Policije Kosova Rašid Čalaj je rekao na konferenciji za novinare u Prištini da su pripadnici UNMIK-a, Rus i njegov saradnik, lokalni službenik, privedeni jer su sa vozilom UNMIK-a bili deo barikada u Zubinom Potoku.

Pre toga, UNMIK je objavio saopštenje u kome je naveo da su uhapšena dva pripadnika Misije UN na Kosovu, koja su zatim prebačena u bolnicu.

“UNMIK sa velikom zabrinutošću prati današnji razvoj na severu Kosova, uključujući pritvor dva pripadnika UN-a tokom obavljanja dužnosti od strane Kosovske policije. Oba člana osoblja su kasnije prebačena u bolnicu radi lečenja povreda. Utvrđujemo precizne okolnosti, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim agencijama na terenu”, navodi se u saopštenju UNMIK-a.

Tanin je pozvao na hitno oslobađanje osoblja UN-a, dodajući da će se “bilo kakva šteta naneta osoblju Ujedinjenih nacija susresti sa najvišim stepenom diplomatsko i međunarodno pravnim odgovorima”.

“Pozivam sve strane da se pridržavaju principa vladavine prava i dostojanstva za sve za život i slobodu, i da pomognu da se vrati mir i sigurnost u tom području”, piše u saopštenju.

Kako se navodi, UNMIK će pružiti više informacija u “odgovarajuće vreme”.

Ranije danas iz Ambasade Rusije u Beogradu potvrđeno je da je tokom akcije na Severu Kosova uhapšen i jedan ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, saradnik UNMIK-a. Hapšenje je osudio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je zatražio hitno oslobađanje Krasnoščekova i odgovornost svih koji su krivi za taj incident.

Informaciju da je tokom današnje akcije uhapšen i jedan ruski državljanin prvo je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“O tome smo upoznali i nadležne organe ruskih državnih vlasti. Ukoliko je informacija pouzdana, pretukli su ga naravno i priveli da bi se dodvorili onima koji su odobrili, razume se, albanske specijalce”, izjavio je Vučić u Skupštini Srbije.

Sa druge strane, albanski mediji preneli su navode predsednika Kosova Hašima Tačija o tome da je privedeni Rus bio “maskiran u lik diplomate kako bi ometao delovanje kosovske policije”.

Rano jutros mediji su preneli da su pripadnici specijalne kosovske policije počeli akciju hapšenja na Severu Kosova osumnjičenih za organizovani kriminal.

Odmah nakon toga održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u Skupštini Srbije da su do sada uhapšene 23 osobe, srpske i bošnjačke nacionalnosti, uglavnom pripadnici kosovske policije.

Policija Kosova saopštila je da se policijska operacija hapšenja sprovodi u nekoliko regiona, pa i u onim koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom, dodajući da su do sada uhapšeni osumnjičeni pripadnici policije različitih nacionalnosti.

Izvor: Insajder