UNS: Štamparija Borba novi većinski vlasnik Novosti

Kompanija Novosti doneće 7. maja odluku da štamparija Borba, koja je u državnom vlasništvu, postane njen većinski vlasnik, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Borba će na osnovu potraživanja koja iznose oko milijardu dinara postati većinski vlasnik, umesto sadašnjeg, biznismena Milana Beka.

Večernje novosti

Kako UNS saznaje, vrednost akcija Kompanije Novosti će zbog "negativnog kapitala", odnosno zbog većih obaveza od vrednosti imovine društva, biti snižena svim trenutnim vlasnicima.

Sadašnji većinski vlasnik kompanije Novosti je biznismen Milan Beko sa više od 60 odsto, dok Republika Srbija ima oko 30 odsto, PIO fond - oko sedam odsto i manje od jednog procenta poseduju fizička lica.

Odluka da Borba preuzme Novosti moguća je na osnovu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR-a) kojim se predviđa otpis kamata, ali i mogućnost da najveći poverioci potraživanja pretvore u kapital Novosti.

Prema informacijama objavljenim na sajtu UNS-a, Novosti trenutno imaju dug prema 263 poverioca, koji sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara. Najveće  obaveze su prema Štampariji Borba i iznose oko milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra. Ostalim najvećim poveriocima dug će biti izmiren u 120 mesečnih rata.

Privredni sud u Beogradu u januaru prošle godine doneo je Rešenje o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) kompanije Novosti kojim se obustavlja stečaj ove medijske kuće, te kompanija od 27. februara ove godine prestaje da bude u blokadi.

U UPPR-u se navodi i kako je račun Novosti bio blokiran od 12. jula 2017, nalogom Poreske uprave, a prouzrokovan nagomilavanjem poreskog duga koji potiče od 2009. godine i zatezne kamate koja je taj iznos znatno uvećala. Kako je iste godine objavljeno na sajtu Novosti, dug je nastao zbog nepodmirenih obaveza prema državi, odnosno doprinosa za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV. Novosti su tada istakle i da taj dug sa kamatom iznosi 284 miliona dinara. 

Inače, odluka da list Večernje novosti preuzme Borba koja je u većinskom vlasništvu države suprotna je prethodnoj najavi ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića o tome da će u narednom periodu biti rešen udeo države u vlasništvu ovog lista.

Naime, Vukosavljević je krajem 2017. izjavio kako očekuje da se u prvoj polovini 2018. godine reši status listova Večernje novosti i Politika i agencije Tanjug, odnosno učešće države u vlasništvu tih medija.

Izvor: Beta, Insajder