UNS traži novu istragu o novinarima stradalim tokom sukoba na Kosovu (VIDEO)

Predstavnici UNS-a uputili su zahtev nadležnim institucijama da obnove istragu o novinarima koji su stradali tokom sukoba na Kosovu, a koja već devetnaest godina nisu rasvetljena. Tokom sukoba na Kosovu ubijeno je ili nestalo 14 srpskih i albanskih novinara.

Članovi UNS-a na obeležavanju godišnjice stradanja kolega

Povodom godišnjice nestanka novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i njegovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) obišli su spomen obeležje na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, gde su nestali pre 19 godina.

Budimir Ničić iz DNKiM rekao je da ne može da se govori o napretku Kosova dok su na slobodi odgovorni za ubistvo novinara koji su stradali jer su radili svoj posao. On je pozvao sve političke faktore, a pre svega predstavnike Srba u kosovskim institucijama, da insistiraju da se utvrdi ko je odgovoran za ubistvo novinara, ali i za to što su istrage zatvorene.

Formiranje komisije za istraživanje ubistava novinara na Kosovu još je u fazi ideje, iako su i novinari i predstavnici vlasti rekli da veruju da bi to moglo pomoći.

Sve do sada poznate činjenice o ovim ubistvima pogledajte u emisiji Insajder bez ograničenja: Spomenik istini. 

Član Uprave UNS-a, novinar Živojin Rakočević, uveren je da ima “sasvim dovoljno dokaza” da se obnove postupci i dovoljno dokaza da Specijalni sud o kom se toliko govori uzme u obzir da su profesionalci oteti zato što su radili svoj posao.

„Mi smo evo već dvadeset godina u dokazivanju da su oni žrtve, a sada treba da uđemo u fazu kada ćemo ući u sudnicu i moći da pogledamo osumnjičene za otmice, za ubistva, za zločine koji su napravljeni”, poručio je Rakočević.

Obeležje nestalim novinarima Radio Prištine na mestu gde su poslednji put viđeni, a na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše: “Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih“ članovi UNS i DNKiM postavili su po šesti put februara ove godine, nakon što je pre toga pet puta uklanjano i rušeno. Odgovorni za uništavanje spomen obeležja takođe nisu otkriveni.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini. 

Srpska lista insistira da Specijalni sud za zločine na Kosovu bavi slučajevima nestalih novinara

Srpska lista je saopštila danas, povodom 19 godina od nestanka dvoje srpskih novinara na Kosovu, da će insistirati da Specijalni sud za zločine na Kosovu ponovo otvori istrage i bavi se pitanjem nestalih novinara.

"Porodice nestalih novinara i svi građani na Kosovu i Metohiji očekuju da se odgovorni pronađu i kazne, jer bi to bila prava poruka svima, da zločin ne sme proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.