UO Narodnog pozorišta: Radivojević ipak na čelu Drame, nije na pravi način odbio imenovanje

Protest brojnih zaposlenih u Narodnom pozorištu zbog smene v.d. direktora Drame Željka Hubača nije doneo rezultate, a Upravni odbor ove kuće nije uvažio ni odbijanje Juga Radivojevića da dođe na njegovo mesto. Iako je Radivojević u otvorenom pismu odbio da bude imenovan na mesto smenjenog upravnika Drame, Upravni odbor je na jučerašnjoj sednici konstatovao da Radivojević nije to uradio na pravi način, te ga je imenovao na čelo Drame, preneo je Blic. Istovremeno, UO je konstatovao smenu v.d. direktor Drame Željka Hubača.

Narodno pozorište

Radivojević je 18. oktobra poslao Upravnom odboru otvoreno pismo u kojem moli da ga razreše mesta direktora Drame, jer je "smena gospodina Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu Drame, a samim tim i potpuno narušila atmosferu“ u njoj. Stoga, kako navodi Radivojević, smatra da bi u takvim okolnostima bilo nemoguće bilo stvarati i sprovoditi dalje planove". Ovo otvoreno pismo nije bilo dovoljno Upravnom odboru koji je na jučerašnjoj sednici konstatovao da Radivojević nije na pravni način odbio rešenje kojim se postavlja na mesto direktora Drame.

Željko Hubač je na sednici potpisao aneks ugovora o radu kojim se premešta na mesto dramaturga Narodnog pozorišta, a Jug Radivojević potpisao aneks ugovora o radu kojim se premešta na mesto direktora Drame. Sve pravne radnje tako su obavljene na zakonit i statutaran način, navodi se dalje u zapisniku sa sednice UO, a konstatovano je i da nije doveden u pitanje umetnički profil i doseg dosadašnjih predstava Drame, prenosi Blic.

Kulturna politika nekulturne politike

Članovi Upravnog odbora konstatovali su i da je smenom v.d. direktora Drame Željka Hubača došlo do nezadovoljstva dela zaposlenih i pozvali su ansambl Drame i ostale zaposlene, upravnika i smenjenog v.d. direktora Drame da "u neposrednom kontaktu i mirnim putem razjasne sve nedoumice i otklone sve nesporazume".

Osim toga UO je konstatovao da je nadležan da odgovori samo na jedno od sedam pitanja koje su postavili nezadovoljni članovi Drame i to na ono u vezi s preusmeravanjem sredstava namenjenih za repertoar, tačnije za premijeru "Nečiste krvi" Bore Stankovića, koja je zbog toga pomerena sa 2018. na 2019. godinu.

Što se ostalih odgovora tiče, UO je konstatovao da nije nadležan, ali da će ih zatražiti od nadležnih sektora pozorišta i odgovore pribaviti do sledeće sednice.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić se pre nekoliko dana obratio zaposlenima pismom u kome je naveo da po Statutu NP upravnička ovlašćenja podrazumevaju slobodu izbora saradnika, te da nikakav zakonski prekršaj nije načinjen. On je ponovio da je "sam Željko Hubač bar tri puta do sada pismeno nudio ostavku". S druge strane, ove navode Hubač je demantovao.

"Kada govorimo o drugačijoj umetničkoj vizuri predstava Drame, dogovor sa Željkom Hubačem je bio da se za njegovog mandata veliki klasici i domaća literatura čitaju na nov i savremen način, što i jeste bila odlika dramskog repertoara Narodnog pozorišta u tom periodu. Nakon više od četiri godine, smatram da je moja obaveza da imenujem novog čoveka koji će dati svoj pečat narednom razdoblju rada ovog umetničkog sektora, staviti akcenat na neke druge vrednosti iz nepreglednog polja sjajne literature, obratiti se i nekoj novoj publici - uostalom, i mandat Upravnika traje četiri godine. Dakle, jedino i isključivo umetnički razlozi stoje iza ovog poteza, kojim se Željko Hubač ni na koji način ne kažnjava, s obzirom na to da ostaje na svom osnovnom radnom mestu dramaturga u kući, na taj način bitno utičući na formiranje i izgled repertoara", poručio je Dejan Savić.

Hubač je na ovo odgovorio svojim pismom zaposlenima u ansamblu Drame i demantovao neke Savićeve tvrdnje.

"Ostavku sam tokom protekle četiri godine u pisanom obliku nudio samo jednom, u aprilu prošle godine, jer je to od mene tražio upravnik Savić da bi dozvolio otkazivanje predstave 'Velika drama' i zakazivanje generalne probe 'Ričarda Trećeg' koja nam je bila neophodna da bismo uspešno izveli premijeru. Dejan Savić me je postavio na mesto vršioca dužnosti direktora Drame tako što mi je u avgustu 2014. godine uputio obaveštenje da me premešta sa mesta dramaturga na mesto v.d. direktora Drame, a u tom dokumentu sam upozoren da je pravna posledica odbijanja prekid radnog odnosa". Hubač dalje navodi da sa Savićem nikada nije pričao ni o povratku na mesto dramaturga ni o mogućim naslednicima, kao ni o razvoju repertoara, iako je, tvrdi, sam u više navrata inicirao taj razgovor.

„Ovim pismom Savić želi da skrene pažnju sa osnovnog pitanja, koje ponavljam već nekoliko meseci: zašto Drama Narodnog pozorišta u jubilarnoj 150. sezoni neće imati premijeru skoro sedam meseci? Napominjem, po ko zna koji put, da sam pre nego što sam izašao u javnost sa ovim pitanjem i ukazao na sve negativne posledice ovakvog odnosa upravnika i Upravnog odbora prema Drami, isto pitanje postavljao u Pozorištu i da o tome postoji pisani trag (iz juna 2018), te da odgovor nisam dobio iako sam insistirao na njemu", poručio je Hubač u pismu objavljenom 22. oktobra.

Savić je 15. oktobra smenio direktore Drame i Opere Željka Hubača i Janka Sinadinovića. Smenu Hubača su mnogi povezali sa činjenicom da je dva dana ranije dao intervju u kom je iskazao nezadovoljstvo izdvajanjima za taj sektor i ukazao na to da je Upravni odbor, usred godine, iznenada i bez ikakve najave i konsultacije sa bilo kim u Drami, doneo odluku kojom je drastično smanjen budžet za produkciju u 2018. godini, za, kako je naveo, skoro 30 odsto.

Izvor: Blic, Insajder