Upozorenja i čestitke povodom Svetskog dana slobode medija: Pet minuta gromoglasne tišine

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost", kao i Sindikat novinara Srbije pozvali su sve novinare i medije da u 11.55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine". U akciji je učestvovao i Insajder zatamnjenjem sajta. 

Novine, ilustracije

“Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu”, navodi se u proglasu ovih udruženja.

Čestitka Ministarstva

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan slobode medija svim novinarima i medijskim radnicima u Srbiji i pozvalo ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija i da se ponašaju profesionalno i odgovorno.

Odgovorni novinari i mediji, kako navode,  ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika.

U proglasu se podseća da su Reporteri bez granica na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto između ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta.

“U izveštaju Reportera potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji. Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija.

Stav redakcije

Svetski dan slobode medija: Kada poštovanje Ustava postane vest za naslovnu stranu

Potpisnici proglasa na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazuu i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

“Ovim povodom NUNS, NDNV i Nezavisnost ponavljaju i zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža”, stoji u proglasu.

UNS: Novi zakoni i razrešavanje postojećih slučajeva

Udruženje novinara Srbije je u svom proglasu podsetilo na pretnje pritiske i nerešene slučajeve ubistva novinara, na povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega.

Pet minuta gromoglasne tišine - sajt Insajder.net

“Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije bilo od devedesetih godina prošlog veka”, navodi se u proglasu.

“Ovaj treći maj drugačiji je od svih do sada. Zbog pandemije virusa korona, medijima, posebno štampanim tiraž je dramatično pao dok su lokalni mediji ostali bez prihoda od marketinga. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija”, navodi se. UNS je zato zahtevao pomoć vlade za opstanak medija, dijalog sa novinarima i medijima, početak rada na izradi medijskih zakona, da do promene medijskog zakonodavstva Vlada jasno da na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija, da Vlada pruži podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara, da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu i Specijalno tužilaštvo u Prištini počnu da sarađuju na rasvetljavanju ubistava i otmica počinjenih nad 17 novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005.

U saopštenju Sindikata novinara Srbije se ukazuje da je vanredno stanje izazvano epidemijom koronavirusa dodatno pokazalo da medijski radnici u Srbiji imaju male i neredovne zarade, da rade bez ili sa lako raskidivim ugovorima, da im je zabranjeno sindikalo organizovanje.

Dodaje se i da medijski radnici trpe pritiske vlasti i vlasnika medija da se izveštava u njhovom, a ne u javnom interesu, kao i da se novinari hapse i da im se preti.

NDNV: Napadi na novinare - ugrožavanje prava građana

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) povodom Dana slobode medija podseća javnost da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje pravo građana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

"Hapšenje novinara, napadi na njih, kampanje mržnje kako u onlajn sferi, tako i svakodnevnom životu često i u samim institucijama države, kao i uništavanje autonomije redakcija - samo produbljuju krizu kroz koju novinarska profesija prolazi pojavom velikog broja dezinformacija i mera u suzbijanju pandemije koje se u Srbiji koriste za dodatno sužavanje slobode novinara", navodi NDNV u saopštenju.

Posebno u ovim momentima profesionalno novinarstvo i novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije su neophodni građanima i građankama, kažu.

NDNV je pozvao kolege i koleginice da se "čvrsto drže novinarskog kodeksa i da uprkos pritiscima vlasti i finansijskih izvora istraju u odbrani slobode govora i prava građana da budu kvalitetno informisani".