Upravni sud privremeno obustavio radove na izgradnji gondole na Kalemegdanu

Upravni sud u Beogradu doneo je odluku o privremenom zaustavljanju pripremnih radova za izgradnju gondole na Beogradskoj tvrđavi. Sud je ovu odluku doneo nakon što je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja, koje je nedavno izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu. Radovi se obustavljaju do donošenja konačne odluke o zakonitosti dozvole.

Budući izgled beogradske gondole Foto: Beoinfo

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila izdalo građevinsku dozvolu kojom se odobravaju pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju gondole i to na katastarskoj parceli 64/17. Kako navode u organizaciji RERI, reč je o području arheološkog nalazišta “Antički Singidunum”.

Kako je navedeno u građevinskoj dozvoli, pripremni radovi uključuju postavljanje gradilišne ograde, instalacija i oprema "privremenog karaktera", zemljane radove i radove na stabilizaciji terena, kao i osiguranje iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.

Institut RERI podneo je 17. aprila tužbu Upravnom sudu, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

Deo opozicije traži da se izjasni Ustavni sud

Poslanici dela opozicije podneli su danas incijativu Ustavnom sudu kojom traže ocenu ustavnosti plana detaljne regulacije za izgradnju gondole u Beogradu. Sonja Pavlović iz poslaničkog Kluba samostalnih poslanika rekla je da je inicijativu potpisalo 25 poslanika.

Ona je navela da je Plan detaljne regulacije gondola nezakonit, jer nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, Zakonom o planskom sistemu Srbije i planom višeg reda - Planom generalne regulacije.

Upravni sud je zaključio da je zahtev Instituta za odlaganje izvršenja rešenja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

U obrazloženju odluke Suda navodi se da odlaganje radove nije protivno javnom interesu niti bi se odlaganjem nanela nenadoknadiva šteta “protivnoj strani”.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.

Nakon što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za izgradnju gondole, oglasili su se konzervatori tog zavoda, koji su apelovali da se gradnja žičare na Beogradskoj tvrđavi obustavi.

Konzervatori su ukazali na to da nisu učestvovali u donošenju dozvole za gradnju, već samo arhitektonsko odeljenje RZZSK koje, kako je navedeno, takođe nije bilo jednoglasno.

"Doći će do uništavanja (fizičkog razgradjivanja, izmeštanja) značajnog kulturnog sloja iz perioda kada se na prostoru Beogradske tvrđave nalazio Rimski vojni logor (rimski kastrum), što je bio razlog za nominaciju Beogradske tvrđave za upis na Uneskovu Listu Svetske baštine u okviru Granica Rimskog Carstva", upozorili su konzervatori.

Gradnji gondole usprotivilo se i  Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje je ocenilo da bi taj projekat "grubo narušio celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na ušću dveju velikih reka kakav nema nijedan srednjovekovni grad".

Ministarstvo građevinarstva: Poštovaćemo odluku Suda o odlaganju radova na izgradnji gondole

Prema istraživanju Insajdera, planovi razvoja grada razlikuju se jedan od drugog i dok urbanistički plan predviđa žičare, ali ne precizira gde, Plan generalne regulacije zabranjuje njenu gradnju na Beogradskoj tvrđavi.

Poslednji usvojen Plan detaljne regulacije za gondolu poziva se na oba dokumenta, a predviđa gradnju baš na Kalemegdanu. Sva tri dokumenta usvojila je gradska skupština u protekle tri godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u izjavi za Insajder rekao “da ne razumemo šta sa čim treba da bude usklađeno i da je sve u skladu sa zakonom”. Prema njegovim rečima, oni koji se sada bune to su mogli da rade u vreme dok je bila javna rasprava.

Prema planu beogradskih vlasti i JP Skijališta Srbije, koje se vodi kao investitor ovog projekta, projekat izgradnje gondole u Beogradu trebalo bi da bude realizovan do kraja ove godine. Ministarstvo građevinarstvo izdalo je lokacijsku dozvolu za gradnju žičare u prestonici, kao I građevinsku, ali samo za sprovođenje pripremnih radova na ovom projektu. Na građevinsku dozvolu se još čeka, jer nije završena projektno - tehnička dokumentacija.

Izvor: Insajder