Uprkos protestima odbornici Skupštine Beograda usvojili plan detaljne regulacije za Makiško polje

Skupština grada Beograda usvojila je danas Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu i početne stanice metroa.

Protest tokom sednice Skupštine grada u Sava centru, 29 decembar 2020, Foto: Srđan Ilić

Plan o izgradnji za Makiš usvojen je sa 61 glasom za i dva glasa odbornika iz Građanskog demokratskog foruma protiv, javio je N1.

Uoči sednice, ispred Sava centra okupili su se protivnici tog projekta.

Nekoliko desetina demonstranata uspelo je da se probije u hodnik Sava centra gde se održava sednica gradskog parlamenta, a neki učesnici skupa pokušali su da uđu u salu gde je bila održana sednica, u čemu su ih sprečili pripadnici obezbeđenja.

Građani su skandirali protiv namere gradskih vlasti da izgrade naselje na Makiškom polju i traže da sednica Skupštine Beograda bude prekinuta jer smatraju da je nelegitimna.

Takođe zahtevaju da na sednicu dođe ministarka za zaštitu životne sredine i da se izjasni o tom planu.

Danas su Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) i tim "Kreni-Promeni" saopštili da je potrebno raspisati referendum za gradnju na području Makiškog polja kao i za eventualnu gradnju na Košutnjaku.

"Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana", navedeno je u saopštenju.

Apel odbornicima da odlože usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja dok o tom pitanju ne pribave mišljenja relevantnih naučnih institucija u Srbiji juče je uputila i grupa profesora sa Univerziteta u Beogradu.

Plan detaljne regulacije Makiškog polja, koji je na dnevnom redu današnje Skupštine grada, omogućiće da se na tom području izgradi 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, podzemna železnica sa stanicama i depoom za metro.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, najavljujući za danas usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje, rekao je da će ta odluka omogućiti da Grad Beograd do kraja sledeće godine izda građevinsku dozvolu za izgradnju depoa, a ujedno i početak izgradnje metroa u prestonici.

On je podsetio da je izgradnja depoa na Makiškom polju u zoni šire zaštite vodoizvorišta i prostor u kome je bila dozvoljena gradnja što je, kako je naglasio, potvrdila i studija Instituta „Jaroslav Černi”.

"Uz poštovanje svih mera, takva gradnja nije uticala na kvalitet vode za piće. Nova lažna priča, koja je plasirana poslednjih dana oko ugroženog vodosnabdevanja, ima za cilj da Beograd ne dobije metro", istakao je Vesić.

Izvor: Beta, Insajder