Uprkos protivljenju dela međunarodne zajednice, vojska Kosova zvanično formirana

Skupština Kosova usvojila je danas tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage, čime je i zvanično formirana vojska Kosova. Tome se vlasti u Srbiji oštro protive, navodeći da je takav potez suprotan svim do sada potpisanim međunarodnim sporazumima i Ustavu Kosova. Iako je zvanični stav NATO-a da ovo nije trenutak za formiranje oružanih snaga Kosova i da će Priština zbog toga „trpeti negativne posledice“, SAD i Velika Britanija podržale su osnivanje kosovske vojske.

Hašim Tači obišao je juče pripadnike KBS Foto: Fejsbuk, Hašim Tači

Kosovska skupština na sednici koja je počela oko 10 sati u drugom čitanju usvojila je tri zakona, kojima je obezbeđena transformacija BSK u oružane snage Kosova, ali bez promene naziva tih snaga. Na sednici su usvojeni Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova.

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.  Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

Novim propisima, predviđeno je da vojska Kosova ima oko 5.000 aktivnih pripadnika i oko 3.000 rezervnih. Prvih godina predviđej je budžet oko 100 miliona evra godišnje.

Iz Vlade Kosova je juče najavljeno da će danas u 17 časova u kasarni "Adem Jašari" u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u oružane snage Kosova, dok je za danas najavljeno da će predsednik Kosova i vrhovni komandant BSK Hašim Tači obaviti smotru tih snaga.

Posebne mere bezbednosti u Prištini i Južnoj Mitrovici, srpske zastave u Severnoj

Policija Kosova ima poseban operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na dan kada se u Skupštini Kosova glasalo o transformaciji Bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova. Prištinski mediji javljaju da su obavljene opsežne i detaljne kontrole zgrade Skupštine i svih objekata u njenoj blizini.

Kosovska Mitrovica u vreme usvajanja zakona o vojsci Kosova Foto: BETAPHOTO/Igor Majstorovic

Takve su kontrole organizovane i u svim delovima Prištine gde će se, kako je najavljeno, odvijati aktivnosti nakon usvajanja zakona.

Istovremeno pripadnici Jedinice za hitne reakcije Policije Kosova u južnom delu Mitrovice kontrolišu sva vozila koja ulaze u gradu i evidentiraju svako vozilo koje ulazi ili izlazi iz ovog grada. Na mostu na reci Ibar primetno je prisustvo pripadnika KFOR-a. U blizini mosta, sa južne strane na kojoj žive Albanci, raspoređeno je više oklopnih transportera, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta KFOR-a, dok je u severnom delu grada primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Građani severne Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na skoro svim lokalima, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, kao i na prozorima i terasama stanova i kuća, navodeći da je to njihov odgovor na najavu formiranja vojske Kosova, ali i na isticanje zastava SAD širom Kosova južno od Ibra.

Tači: Formiranje vojske je najbolji novogodišnji poklon

Nakon formiranja kosovske vojske, Tači je ocenio da ona predstavlja "čast, bezbednost i blagostanje Kosova". On je na Fejsbuku napisao da se posle dve decenije ovim zaokružuje proces državnosti Kosova.

"U Skupštini Kosova sa apsolutnom većinom, izvan političkih razlika, kao retko kada, izbranici naroda su usvojili paket zakona o osnivanju Vojske Kosova", naveo je Tači.

On je istakao da je Kosovo kao društvo pokazalo da „ima smelosti, odgovornosti i da zna da bude ujedinjeno kako bi odbranili interese naroda i države“.

"Stvaranje vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za novogodišnje praznike", napisao je Tači.

Haradinaj: Vojska će obezbediti mir svima koji na Kosovu žive

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj pre usvajanja zakona, napisao je na Fesjbuku da Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od, kako je naveo, "istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova".

Foto: / Foto: Fejsbuk, Hašim Tači

Kaže da će vojska obezbediti mir "svima koji žive sa nama, u našem zajedničkom domu".

"Da bi Kosovo postalo deo NATO pakta, buduća vojska će uvek štititi život, dostojanstvo i integritet građana", napisao je Haradinaj.

Uoči formiranja vojske, predsednik Kosova Hašim Tači, kao budući "vrhovni komandant", obišao je juče pripadnike KBS i razgovarao sa njima.

Fabrici: Glasanje o vojsci Kosova nije protivno Ustavu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas u Beogradu da stvaranje vojske Kosova treba da bude dugoročan proces i u skladu s Ustavom Kosova, ali da to ne znači da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu protivno Ustavu.

"Naš stav je jasan. EU deli mišljenje NATO da transformacija mora da bude inkluzivna, dugoročna i u skladu s Ustavom Kosova", rekao je Fabrici i dodao da Brisel poziva Prištinu da poštuje sporazume koje je postigla s EU 2013. godine.

Na pitanje da li to znači da današnje glasanje u skupštini Kosova protivno ustavu, Fabrici je odgovorio odrečno.

"Ne kažem da je protivno, kažem da će biti glasanja i sačekaćemo ishod. Naš stav je jasan, proces mora da bude inkluzivan, dugoročan i u skladu s Ustavom Kosova.

NATO za vojsku, ali ne sad

Pravo na formiranje oružanih snaga Kosova ne dovodi u pitanje ni NATO, ističući da je to „suvereno pravo institucija Kosova“, ali većina članica severno-atlantskog saveza zahteva da se promene izvrše putem ustavnih promena, dok ima i ocena i izjava najviših zvaničnika NATO-a da ovo nije vreme kada treba izvršiti transformaciju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je u razgovoru s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem naglasio da je „plan za transformaciju KBS u vojsku došao u pogrešno vreme i da će imati negativne posledice“. On je takođe naveo da je rekao Haradinaju da će u slučaju promene mandata KBS NATO morati da preispita nivo angažovanja s Kosovskim bezbednosnim snagama.

„Plan za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku došao je u pogrešno vreme, protivan je savetu mnogih članica NATO i imaće negativne posledice po perspektive Kosova za evroatlantske integracije“, istakao je Stoltenberg.

Podrška od SAD-a i Velike Britanije

Za formiranje kosovske vojske Priština je dobila podršku od SAD-a i Velike Britanije. Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je juče da glasanje u Skupštini Kosova za transformaciju BSK predstavlja istorijski datum za Kosovo, te da SAD podržava „profesionalni razvoj“ tih snaga.

„BSK treba da ima pozitivnu ulogu za Kosovo i region, izražavajući multietnički karakter zemlje i opredeljenje Kosovara za mir", napisao je ambasador na Tviteru.

Podršku za formiranje vojske, kosovske vlasti dobili se i od britanskog ambasador u Prištini Ruri O`Konela, koji je poručio da zvanični London smatra da je pravo privremenih institucija da imaju vojsku.

Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti

Na dan kada se u Prištini formirala kosovska vojska, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti 3. i 4. brigade Vojske Srbije.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo odbrane, on će u Kopnenoj zoni bezbednosti biti u naredna 72 časa i to u pratnji ministra Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba, general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Izvor: Beta, Insajder