Uprkos zabrani okupljanja zbog širenja koronavirusa u pojedinim crkvama organizovana pričest i proslava praznika

Uprkos upozorenjima i merama Vlade  koje su donete kako bi se sprečilo širenje epidemije koronavirusa, u pojedinim paravoslavnim crkvama organizovan je pričest i proslava verskog praznika Mladenci.

Pričest u Sabornoj crkvi u Novom Sadu: FOTO: N1

U Sabornoj crkvi u Novom Sadu, kako prenosi N1, danas je organizovana pričest građana. Na snimku koji su građani dostavili televiziji, vidi se kako je veliki broj građana stajao u redu ispred crkve, i da su se pričešćivali istom kašičicom.

Kako se navodi, služba je vršena samo dan nakon što je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej pozvao sveštenstvo da bogosluženja prilagode odlukama Vlade Srbije, koje između ostalog podrazumevaju i zabranu okupljanja više od pet osoba na jednom mestu.

Uprkos toj odluci jutros je porta Crkve Svete Trojice u Kraljevu, zbog praznika Mladenci, bila puna vernika sa malom decom, a kako je preneo reporter N1, gotovo niko od njih nije imao maske na licu i rukavice.

Na pitanje novinara Insajdera zašto se ne obustave pričesti građana ili se makar ne obezbede uslovi u skladi sa upozorenjima i merama koje su donete kako bi se sprečilo širenje epidemije od Srpske pravoslavne crkve nismo dobili odgovor.  MUP-u smo uputili pitanje da li mogu da reaguju I na koji način, ali ni iz ove institucije odgovor do danas nije stigao.

Podsetimo, patrijarh je pozvao sveštenike da "na svaki mogući i dozvoljeni način vode duhovnu brigu o parohijanima koji su im povereni".

Poruka je upućena arhijerejskim namesnicima, starešinama hramova i parohijskim sveštenicima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, prenela je Informativna služba SPC.

Irinej je ranije, kao patrijarh i "kao građanin starije životne dobi", pozvao sve da se pridržavaju mera koje su propisali struka i državni organi.

Izvor: N1