Uprkos zakonima, država ne izlazi iz medija?

Do kraja godine znaće se vlasnička struktura u Novostima i Politici, a uskoro će biti doneta i konačna odluka o agenciji Tanjug, izjavio je ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević.

Vladan Vukosavljević

Na pitanje da li će država potpuno izaći iz medija, Vukosavljević je rekao da je taj proces počeo, ali da je prerano za konačne sudove.

Iako je medijskom strategijom i Zakonom o javnom informisanju predviđeno potpuno povlačenje države iz medija, novi ministar za Večernje novosti kaže da će ta tema će biti predmet analize, da su sve mogućnosti otvorene i da će tek za nekoliko meseci izaći u javnost s konačnim predlozima.

"To može biti novi model, može biti model prihvatanja načelnih principa EU, a može biti i neki treći. I u zemljama EU postoji nekoliko principa. Razmatramo kako je to rešeno u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Francuskoj i Nemačkoj. Rano je za ocenu koji je od tih modela najbolji", rekao je Vukosavljević.

Novi ministar je najavio i analizu konkursa na kojima se određuju budžetska sredstva za medije.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, iako Zakon o javnom informisanju propisuje da budžetski novac mediji mogu da dobijaju samo putem konkursnog sufinasniranja, neretko se dešava da lokalne vlasti netransparentno finansiraju određene medijske kuće novcem iz budžeta, kao i da se suprotno Zakonu konkursi raspisuju po meri odabranih medija  

Vukosavljević najavljuje da će konkursi biti predmet detaljne analize i da će nastojati da se u narednom periodu dosta pažnje posveti sastavu komisije i kriterijumima, da rezultati konkursa u najvećoj mogućoj meri mogu da izdrže sud objektivne javnosti.

Vlasništvo u Politici i Večernjim novostima, sudbina Tanjuga

On je za Večerenje novosti rekao da je situacija u Novostima i Politici prilično zamršena i da će Ministarstvo s drugim državnim organima pokušati da utvrdi činjenično stanje.

"Sada je zaista teško dati neki precizan uvid jer su neki procesi bili skroviti", rekao je Vukosavljević.

Na pitanje da li Tanjug, ako se odluči da je Srbiji potrebna državna agencija, može da nastavi rad ili će biti formirana neka nova informativna agencija, Vukosavljević kaže da će se o tome tek odlučivati.

"Ako država ima svoj vlasnički interes, može da pomaže opstanku pouzdanih i kvalitetnih medija. Ali država ne može da bude igrač u tržišnoj utakmici i da svojim učešćem opredeljuje kvalitet, pouzdanost i poverenje čitalaca. Država nije regularni faktor tiraža. Na tržištu vladaju druga pravila", rekao je Vukosavljević.

Iako agencija Tanjug zvanično, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, ne postoji već više od deset meseci, ona svakodnevno emituje vesti koje mediji u Srbiji prenose, koristi prostor i opremu koju je koristila i pre odluke o ukidanju.

Prema istraživanju Insajdera, iako je Vlada Srbije 3. novembra prošle godine donela odluku o gašenju Tanjuga, do sredine marta 2016., na račun agencije Tanjug od brojnih državnih institucija, po raznim osnovama, uplaćeno je 41.898.196,33 dinara.

Za Tanjug je 2015. dva puta tražen kupac, ali nije bilo zainteresovanih.

Odlukom Vlade o gašenju iz novembra prošle godine predviđeno je da se isplate zarade i otpremine zaposlenima, a da nakon toga direktor Tanjuga podnese prijavu za brisanje iz Registra privrednih društava.

Prijava za brisanje iz Registra, međutim, nije podneta, pa je Tanjug i danas aktivno privredno društvo.

Izvor: Večernje novosti, Insajder