Urna Mirjane Marković položena u dvorištu porodične kuće u Požarevcu

Udovica bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković sahranjena je danas u Požarevcu.

Sahrana Mirjane Marković

Urna sa njenim pepelom položena je u dvorištu porodične kuće gde je 2006. sahranjen i Slobodan Milošević, javila je Slobodna Evropa.

Dvorište je bilo ispunjeno ljudima koji su bili tu da odaju počast, sveštenici eparhije braničevske su održali opelo, a urna je spuštena u zemlju uz rusku pesmu Podmoskovske večeri. 

Na sahrani nisu bili Marija i Marko Milošević, deca bračnog para Milošević-Marković. Kako je rekao suprug Marije Marković koja živi u Crnoj Gori Slobodan Bulatović, ona nije došla jer nije dobila potrebne dozvole da prisustvuje sahrani.

Na sahrani su sa druge strane danas bili brojni funkcioneri Socijalističke partije Srbije među kojima kojima je i ministarka Slavica Đukić Dejanović, lider Srpske radikalne stranke Vojsilav Šešelj, nekadašnji ministar iz Jugoslovenske levice i njen bliski saradnik Milovan Bojić i drugi.

Foto: Srđan Ilić / Sahrana Mirjane Marković

Mirjana Marković preminula je 14. aprila u Rusiji u 77. godini, nakon komplikacija izazvanih upalom pluća, javila je BK televizija. Njeni posmrtni ostaci kremirani su u Moskvi, čemu su prisustvovali sin Marko Milošević, njegova ćerka Marija i najbliži prijatelji.

Prethodne medijske navodi da su kremaciji prisustvovali i službenici Ambasade Srbije demantovao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, uz objašnjenje da je možda “neko otišao po liniji posla” povodom dokumenta za prebacivanje posmrtnih ostataka.

Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković stigla je potom juče iz Rusije u Srbiju, a po želji porodice doneo ju je njihov prijatelj Slobodan Bulatović, prenela je BK televizija.

Ukinuta jedina presuda

Mirjana Marković je u Rusiji boravila od februara 2003, kada je neposredno pre ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića napustila Srbiju. Iz zemlje je otišla dva meseca pre nego što je za njom raspisana poternica, jer se nije odazvala pozivu na suđenje povodom zloupotrebe službenog položaja.

Uprkos međunarodnoj poternici Interpola koja je izdata 2005. godine, nikada nije isporučena Srbiji.

Krajem marta, a povodom optužbi iz 2002, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u junu 2018. na godinu dana zatvora osuđena Mirjana Marković, zbog uticanja na članove Vladine komisije da izvrše nezakonitu dodelu državnog stana dadilji njenog unuka.

Kako se navodi u obrazloženju, Sud je usvojio žalbu zastupnika Mire Marković da je došlo do zastarevanja krivičnog dela, koje joj se stavlja na teret. Presuda je vraćena prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako je ranije pisao Insajder, suđenje u ovom slučaju trajalo je 17 godina, optužnica je u više navrata menjana, a ceo sudski postupak je na početak vraćan najmanje pet puta. Suđenje optuženima u slučaju nezakonite dodele državnih stanova, obeležen je stalnim odlaganjima ročišta i početka suđenja.

Optužbe za umešanost u ubistvo Stambolića, poručivanje teksta "Ćuruvija dočekao bombe" i šverc cigareta

Mirjana Marković bila je supruga Slobodana Miloševića koji je na čelu Srbije bio od 1989. godine do 5. oktobra 2000.  godine. I sama je bila politički angažovana – bila je jedan od osnivača i prva predsednica Jugoslovenske levice, stranke koja je od 1996. aktivno učestvovala u vlasti u koaliciji koju je vodila Socijalistička partija Srbije.

U pravosnažnim sudskim presudama je utvrđeno da je Slobodan Milošević naredio ubistvo Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije. Milošević je preminuo 2006. godine u Hagu gde mu se već sudilo za ratne zločine, a tužilac Mioljub Vitorović je u završnoj reči na osnovu dokaza, nedvosmisleno optužio njega i Mirjanu Marković da su naručivali ubistva političkih protivnika. Posle ove završne reči, Vitorović je kažnjen smenom.

Inače, Mirjana Marković bila je obuhvaćena i pretkrivičnim postupkom zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a utvrđeno je da je po njenom nalogu napisan tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ u Politici ekspres, koji je prethodio ubistvu Ćuruvije tokom NATO bombardovanja.

Ime Mirjane Marković, osim u postupku za zloupotrebe državnih stanova, pominjano je i u postupcima za šverc cigareta.

Insajder se švercom cigareta u vreme Miloševićeve vlasti bavio u serijalu Mreža 2006. godine. 

Ni u jednom od ovih slučajeva, međutim, ona nije saslušana jer je dobila azil u Rusiji. U međuvremenu njene knjige i memoari javno su promovisani u Srbiji.

Izvor: Insajder