Uslovi dela opozicije za slobodne izbore: Sprečiti zloupotrebu biračkog spiska, omogućiti veću zastupljenost opozicije na RTS i RTV...

Predstavnici više opozicionih saveza, stranaka i pokreta potpisali su danas u Beogradu dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora. Potpisnici su zatražili da opoziciji bude omogućeno da u informativnom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine bude zastupljena najmanje 60 minuta nedeljno pre predizborne kampanje i da njeni predstavnici učestvuju u svim debatnim emisijama na javnim servisima. Zatražena je i promena sastava REM-a radi, kako se navodi, dosledne primene ovlašćenja kontrole elektronskih medija.

Deo opozicije potpisao dokument kojim se traže uslovi za slobodne i fer izbore / Savez za Srbiju, Tviter

Dokument su potpisali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, pokreta Dosta je bilo, Pokreta centra, Građanske platforme i inicijative Ne davimo Beograd. S druge strane, dokument nisu potpisali predstavnici Građanskog bloka 381 koji su, prema rečima potpisnika, u poslednjem trenutku" odlučili da to ne učine.

Kompletnu listu sa zahtevima opozicije možete pogledati na ovom linku.

Samostalna poslanica Marinika Tepić je podsetila da su predstavnici opozicije 12. oktobra usaglasili da formiraju radnu grupu koja ima zadatak da konkretizuje zahteve za slobodne i poštene izbore.

Ona je navela da su ključne tačke zahteva opozicije vezane za sprečavanje zloupotreba biračkog spiska i javnih resursa u kampanji, kontrolu izbornog procesa, posebno na Kosovu i Metohiji, izborne radnje i izborni dan, kao i za krivične sankcije protiv onih koji te zloupotrebe vrše.

„Tragično je što opozicija u 2018. godini mora da se bori za stvaranje uslova za poštene uslove“

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je da je tragično što opozicija u Srbiji 2018. godine mora da se bori za stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

"Ovo nije hir, ovo su elementarni uslovi za demokratske izbore. Bez ovih uslova, izbora ne može biti", kazao je Jovanović.

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke (SDS) ocenio je da u Srbiji od 2012. godine "nema slobodnih izbora" kao i da "jedva da ima slobodnih medija".

"Počeli su i da biju predstavnike opozicije metalnim šipkama, da novinarama spaljuju kuće. Tom ludilu se mora stati na put i zato SDS podržava sve zahteve opozicije za slobodnim izborima i medijima", rekao je Samofalov.

U ime Pokreta centra zajedničke uslove je potpisala Tatjana Macura koja je kazala da je opoziciju danas ujedinila „borba za vraćanje normalnosti i onih vrednosti koje su u prethodnih 30 godina urušavane u Srbiji“, dok je Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd ocenio da je sada „pravi trenutak da se bavimo izbornim uslovima“ i da je „uvek vreme“ da inicijativa sarađuje sa političkim strankama u borbi protiv nasilja i kontroli izbornog procesa.

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka je rekao da je tekst zajedničkih uslova opozicije nastao kao „samoodbrana vrednosti“ koje su, kako je naveo, urušavane poslednjih godina.

Izvor: Beta

PSG: Zajednički dokument opozicije samo za slikanje i bez koristi

Član Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana Aleksandar Olenik izjavio je večeras da taj pokret nije potpisao dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora sa drugim opozicionim strankama, jer, kako je rekao, to je "samo papir koji je poslužio za slikanje i od njega neće biti nikakve stvarne koristi".

"Dokument je po kvalitetu loš i neće doprineti ni na koji način da izbori koji su u nedelju imaju bolju atmosferu i uslove", rekao je Olenik, nakon skupa PSG ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde je predsedniku Srbije upućeno pitanje ko je napao novinara portala Žig info Milana Jovanovića.