Uslovne kazne poslanicima Samoopredeljenja za suzavac u parlamentu

Četvoro poslanika opozicionog kosovskog Pokreta Samoopredeljenje danas je osuđeno na uslovne kazne zbog korišćenja suzavca na sednici Skupštine Kosova.

Skupština Kosova

Aljbin Kurti osuđen je na godinu i po dana, uslovno na dve godine. Na istu kaznu osuđena je i poslanica Donika Kadaj Bujupi, dok je poslanica Aljbuljena Hadžiju osuđena na godinu dana i tri meseca, uslovno na dve godine.

Poslanik Faton Topali osuđen je na godinu dana i dva meseca zatvora, odnosno uslovno na dve godine.

Presuda je izrečena u odsustvu optuženih.

Advokat Faton Topali najavio je žalbu.

Svih četvoro poslanika Samoopredeljenja optuženo je da su krajem 2015. godine aktiviranjem suzavca na sednicama Skupštine Kosova pokušali da onemoguće rad parlamenta kako Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gororom i osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi bili usvojeni.

Tokom glavnog sudskog pretresa, poslanici su izjavili da su njihova dela bila "samo u službi odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, čime se sprečavala velika šteta za Kosovo", prenosi KoSSev.

Za poslanike, "pretnje po Kosovo" bile su "opraštanje hiljade hektara zemlje i bosnizacija Kosova".

Tokom suđenja se, kako piše KoSSev, moglo čuti da su oni ponosni na svoja dela.

Inače, prema pisanju medija, pokret Samoopredeljenje suočava se u poslednje vreme sa unutarstranačkim problemima.

Današnja sudska odluka usledila je samo dan nakon što je doskorašnji predsednik pokreta Visar Imeri podneo ostavku na sve funkcije u stranci. Izbori za predsednika ovog pokreta održavaju se u februaru. Jedini dosadašnji kandidat za ovu funkciju je Aljbin Kurti.

Izvor: Beta, KoSSev