Ustavni sud Kosova odobrio formiranje vlade bez novih izbora

Kosovski Ustavni sud jednoglasno je odlučio u korist kosovskog predsednika povodom njegovog dekreta o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade i ujedno ukinuo privremenu zabranu primene ovog dekreta.

Hašim Tači

Nakon skoro mesec dana od kada je privremeno suspendovana primena dekreta kosovskog predsednika, Ustavni sud doneo je konačnu odluku, prenosi Kossev.

U odluci Ustavnog suda navodi se da je dekret čiju je ocenu ustavnosti zatražilo Samoopredeljenje u skladu sa Ustavom – stavom 2. članom 82. o  raspuštanju skupštine.

„Uspešno izlasavanje nepoverenja  Vladi ne rezultira obaveznim raspuštanjem Skupštine i omogućava izbor nove Vlade u skladu sa članom 95. (Izbor Vlade) Ustava“, navodi se u presudi Ustavnog suda.

Većinom glasova je odlučeno da je dekret u saglasnosti sa stavom (14) člana 84. (Nadležnosti Predsednika) u vezi sa stavom 4. člana 95. Ustava.

Jednoglasno je ujedno odlučeno da se ukine privremena mera ovog suda kojom je primena dekreta kosovskog predsednika privremeno stavljena van snage još 1. maja.

Iz kosovskog Ustavnog suda navode da će ceo tekst presude koji sadrži detaljno obrazloženje biti objavljen u narednim danima.

Podsetimo, kosovski Ustavni sud privremeno je suspendovao dekret kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara za sastavljanje nove vlade 31, nakon što je ocenu ustavnosti dekreta zatražio pokret Samoopredeljenje koje se protivi formiranju nove vlade bez održavanja izbora.

Odluci kosovskog Ustavnog suda prethodio je niz uzajamnih optužbi LVV i Aljbina Kurtija sa jedne strane, i Hašima Tačija, odnosno LDK sa druge, o tome ko je prekršio kosovski ustav, uzurpirao vlast i nezakonito postupao.

Pozitivan ishod odluke Ustavnog suda povodom ovog dekreta iščekivali su Tači, kao i LDK, koja je u međuvremenu sastavila koaliciju i tvrdi da ima većinu za sastavljanje vlade.

Novu vladu Kosova dogovorili su lideri Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj. Deo nove koalicije bi trebalo da bude i Srpska lista koja bi trebalo da ima dva ministra od kojih će jedan biti i zamenik premijera.

Formiranju vlade bez izbora protiv se pobednik izbora Sapoopredeljenje tvrdeći da je takav potez protivustavan. 

Skupština Kosova izglasala je krajem marta nepoverenje vladi Aljbina Kurtija. Za pad vlade glasala je i Srpska lista.

Izvor: Kossev; Insajder