Usvojen Zakon o javnim nabavkama: Oblasti odbrane i železnica izuzeti od primene propisa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o javnim nabavkama čiji je cilj, kako je rekao predlagač, "sprovođenje što efikasnijih i transparentnijih javnih nabavki ."

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Jedna od novina je izjava o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta koju potpisuje ponuđač i u kojoj formalno potvrđuje da ispunjava sve kriterijume i da nije u situaciji koja može da ga isključi iz postupka javne nabavke.

Uvedena su i nova izuzeća od primene zakona o javnim nabavkama, između ostalog neće se primenjivati u oblasti odbrane i bezbednosti, uslugama civilne odbrane i zaštite ili uslugama prevoza putnika železnicom.

Uvodi se novi postupak javnih nabavki nazvan "partnerstvo za inovacije" kako bi se postupak ubrzao u oblasti zdravstva i kulture.

Postupci javnih nabavki biće objavljeni u e - katalogu na Portalu javnih nabavki kako bi postupak bio transparentan.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o privrednim društvima, kao i izmene i dopune Zakona o javnom dugu.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Skupština je usvojila set finansijskih zakona i sporazuma, među kojima i set zakona o završnim računima budžeta Srbije od 2002. do 2018. godine, čime će se uspostaviti dobra budžetska praksa, nakon perioda od 17 godina u kome se završni računi nisu usvajali.

Od ove godine, uz svaki republički budžet biće usvajan i Zakon o završnim računima budžeta za prethodnu godinu, čime će se značajno povećati transparentnost i vidljivost trošenja budžetskih sredstava, piše u saopštenju.

U setu zakona koji su usvojeni, nalaze se i izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji ima za cilj usklađivanje sa zahtevima novih propisa Evropske unije i povećanja ocene usklađenosti sa preporukama Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), izmene i dopune Zakona o Carinskoj tarifi, izmene i dopune Zakona o igrama na sreću, kao i izmene i dopune Zakona o duvanu.

Izmene i dopune Zakona o carinskoj tarifi imaju za cilj da povećaju konkurentnost gotovih proizvoda na domaćem i stranom tržištu, kao i da obezbede da sve odredbe od ključnog značaja za svrstavanje po carinskoj tarifi budu u matičnom zakonu koji reguliše tu oblast.

Izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću uvodi se poboljšan sistem kontrole, odnosno dostavljanja dokaza za praćenje i poznavanje priredjivača, kako bi se prikupili precizni podaci i informacije o vlasničkoj i upravljačkoj strukturi priređivača.

Takođe, navodi Ministarstvo finansija, stavlja se dodatno težište na zabranu povezanosti sa licima koja su povezana sa kriminalom, odnosno koja su osuđena za određena krivična dela i teže povrede propisa kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Izmene i dopune Zakona o duvanu bi, tvrdi nadležno ministarstvo, trebalo da obezbede uslove za unapređenje kvaliteta pružanja javnih usluga i poboljšanje uslova poslovanja privrednih subjekata smanjenjem administrativnog opterećenja kroz optimizaciju i digitalizaciju postupaka koje sprovodi Uprava za duvan u okviru programa Vlade "e-Papir".

Usvojeni su i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Slovačke o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj, Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATКA propisa.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, kao i Zakon o potvrdjivanju Sporazuma izmedju vlada Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju odobrenja privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Izvor: Beta