Usvojen Zakon o ministarstvima, poslanici u sredu o izboru Vlade

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras Zakon o ministarstvima sa 205 glasova poslanika prisutnih na sednici.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Skupština je odlučila da postoje "naročito opravdani razlozi" za stupanje Zakona na snagu u roku kraćem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Predsednik Skupštine Ivica Daćić rekao je da očekuje u toku sutrašnjeg dana stigne predlog i zahtev za zakazivanje sednice posvećene raspravi o programu Vlade i izboru predsednika Vlade i njenih članova.

"Sednica bi bila održana u sredu", rekao je Dačić.

Vlada Srbije dobija još tri nova resora, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Pored novih, Vlada Srbije imaće i već poznata ministarstva: finansija, privrede, poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vladu će činiti i ministarstvo pravde, državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulure i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić iznela je juče predloge za sastav nove vlade.

Ona je rekla da će Vlada uz 21 resor imati i dva ministara bez portfelja.

Usvojen amandman koji je predložila SNS

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je amandman poslanice Srpske napredne stranke Jelene Žarić kojim "Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava niti da prati njihovo izvršenje".

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Katarina Golubović je ranije danas rekla da bi usvajanje amandmana moglo da ima dobar ishod ukoliko bi jačao sistem nadzora nad izvršenjem presuda.

Golubović je novinskoj agenciji Beta rekla da rezultat ove izmene "može da bude dobar ukoliko bi sistem nadzora nad izvršenjem presuda jačao", ali je on "od 2014. godine mnogo oslabio zbog čega gradjani trpe i čekaju da se reše davno uočeni problemi".

Ona je rekla da je od 2014, kada su istovremeno bili izmenjeni Zakon o ministarstvima i Zakon o pravobranilaštvu, postojala nejasnoća oko nadležnosti Ministarstva pravde i Državnog pravobranilaštva.

"Usvajanjem ovog amandmana nadzor nad izvršavanjem presuda je prešao na sistem Državnog pravobranilaštva koje je sada jedini organ za nadzor", rekla je predsednica Jukoma.

Izvor: Beta, Insajder