Usvojen Zakon o nestalim bebama

Skupština Srbije usvojila je Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji. Zakon koji je usvojen sadrži i amandmane koji su sinoć na sastanku sa premijerkom usaglasili grupa roditelja nestalih bebe, predstavnici nevladinih organizacija i pojedini poslanici opozicije.

Nestale bebe, ilustracija

Tako se ovim zakonom predviđa formiranje komisije i time otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Komisiju će činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Sinoćnim amandmanima, koje je ranije danas usvojio odbor Skupštine Srbije, uvedena su još dve izmene. Jednom od najspornijih članova – da sud može da donese rešenje kojim konstatuje da ne može da utvrdi činjenice o detetu, dodat je stav u kojem se navodi: „Pravnosnažno rešenje kojim je sud konstatovao da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta ne sprečava predlagača da ponovo pokrene postupak o istoj stvari, ako je saznao nove činjenice ili našao ili stekao mogućnost da upotrebi nove dokaze“.

Dodat je i član da predlog za pokretanje postupka utvrđivanja statusa novorođenog deteta može da podnese i lice koje sumnja u svoje poreklo, bez obzira na to da li se obraćalo državnim organima u vezi sa svojim porodičnim statusom, kao i da to može da učini Zaštitnik građana.

Inače, zakon o nestalim bebama čeka se već godinama. Njegovo donošenje zatraženo je od Srbije nakon presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život. 

Danas su poslanici usvojili i Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, Zakon o igrama na sreću, Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica. 

Tom presudom je Srbija obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima nestalih beba.

Podsetimo, krajem prošle nedelje iznenada je na dnevni red stavljen Predlog zakona o nestalim bebama kome se već mesecima protive nevladine organizacije i udruženja roditelja nestalih beba, tvrdeći da ovaj zakon ne garantuje da će roditelji saznati šta se dogodilo sa njihovom decom.

Oni su zatim od ponedeljka svaki dan ispred Skupštine Srbije tražili povlačenje ili izmene zakona, a najpre člana koji je propisivao da sud rešenjem može roditeljima pružiti novčanu naknadu i to tako što bi doneo rešenje da je nemoguće utvrditi istinu.

Insajder se u emisiji 2016. Dug put do istine bavio slučajevima nestalih beba i borbom roditelja da saznaju istinu, a ovo će biti i tema Insajder debate koja se emituje u ponedeljak na TV N1 od 21h.

Izvor: RTS, Insajder