Usvojena žalba, prihvaćene kandidature Srpske liste za izbore na Severu

Izborni panel za predstavke i žalbe Centralne izborne komisije (CIK) Kosova delimično je danas usvojio žalbu Srpske liste na odluku komisije i naredio potvrđivanje kandidatura njenih predstavnika za gradonačelnike opština na severu Kosova na izborima 19. maja.

Srpska lista

Odlukom Panela stavljena je van snage odluka CIK-a i naređeno potvrđivanje kandidatura Gorana Rakića za gradonačelnika Severne Mitrovice, Vučine Jankovića za gradonačelnika Zvečana, Srđana Vulovića za gradonačelnika Zubinog Potoka i Zorana Todića za gradonačelnika Leposavića.

Kao neosnovana je odbijena žalba Srpske liste koja se odnosi na zahtev da treba upoznati Tužilaštvo sa elementima krivičnog dela u odnosu na odluku CIK-a o nepotvrđivanju kandidatura.

Izborni panel je na sednici u Prištini kao nedozvoljenu odbio žalbu Srpske liste koja je tražila da se utvrdi da je odluka CIK-a u suprotnosti sa članom 45 Ustava Kosova i da je tom odlukom uskraćeno pasivno pravo glasa.

Panel je u obrazloženju naveo i da je Srpska lista ispunila zakonske uslove za učešće na prevremenim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

Kandidatima Srpske liste juče nije bila potvrđena kandidatura za gradonačelnike četiri opštine na Severu Kosova.

Centralna izborna komisija potvrdila je juče kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste, koji su zatim podneli žalbu.

Iz centrale Srpske liste saopšteno je da je to pokušaj da se Srpskoj listi zabrani političko delovanje i uskrate ustavom i međunarodnim konvencijama garantovano pravo na učešće u izbornom procesu.

Gradonačelnici četiri opštine na Severu dali su ostavke na svoje funkcije 27. novembra. Predsednik Srpske liste i tadašnji gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je tada da su razlozi za ostavku uvođenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ali i akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici i, kako je rekao, pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

Izvor: BetaInsajder