Usvojene izmene i dopune Zakona o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o ministarstvima. Ovim Zakonom predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije. Ovo je takođe prvi korak u formiranju nove vlade čija mandatarka je Ana Brnabić.

Skupština ilustracija

Za usvajanje zakona je glasalo 157 poslanika, 11 je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala.

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje.

Razlog za osnivanje su i značajne i složene obaveze koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.

Poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine je do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U obrazloženju je navedeno da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije predloženo zbog značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU.

Usvajanjem ovih izmena zakona ukida se Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.

U izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima navodi se da danom stupanja na snagu prestaje da radi Direkcija za elektronsku upravu.

Međutim, predviđeno je da Direkcija za elektonsku upravu ne bude više u sastavu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već da bude kancelarija u nadležnosti Vlade Srbije.

Poslanici stranaka vladajuće koalicije odlučili su da odustanu od amandmana koje su predložili na izmene zakona o ministarstvima, a poslanici opozicije u Skupštini Srbije kao najvažnije postavljaju danas pitanje zbog čega se novim propisima ukida Direkcija za elektronsku upravu.

Najaktivniji u raspravi tokom popodnevnih sati bili su poslanici Srpske radikalne stranke. 

Poslanici Skupštine Srbije tokom dana raspravljali uglavnom o tome da li je Srbiji potrebno ministarstvo za evropske integracije ili ne, a na kratko je bila određena pauza jer se govorilo mimo dnevnog reda.

I današnju raspravu obeležile su opomene opozicionim poslanicima, isključenja mikrofona, brojne replike, govori van dnevnog reda i ukazivanje na kršenje Poslovnika.

Izvor: Beta, Insajder