Usvojeni svi dokumenti za Specijalni sud za zločine na KiM

Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ekaterina Trendafilova izjavila je u Hagu da je njen najveći cilj izgradnja funkcionalnog pravnog okvira tog suda. Ona je dodala i da su usvojeni svi ključni dokumenti koji su neophodni za vođenje postupaka pred ovim sudom.

Presuda, sud

Ona je na prvoj konferenciji za medije nakon preuzimanja funkcije predsednice suda predstavila viziju i ciljeve u formiranju specijalizovanih veća i o planovima za rad. Ona je navela da je zadovoljna napretkom koji su specijalizovana veća postigla uz ambiciozne rokove i bez ikakvih zastoja.

„Nakon strogog procesa selekcije na osnovu kog su imenovane sudije na listu međunarodnih sudija, usvojeni su ključni dokumenti neophodni za vođenje postupaka pred specijalizovanim većima“, rekla je Trandafilova.

Ona je navela da su to pravilnik o postupku i dokazima (kojim se reguliše vođenje krivičnog postupka na svim nivoima specijalizovanih veća), Pravilnik o raspoređivanju sudija (kojim se definišu kriterijumi na osnovu kojih predsednik raspoređuje sudije sa liste na konkretni predmet) i Kodeks sudijske etike.

"Počastvovana sam time što mi je povereno rukovođenje zadatkom da se obezbedi efikasno, ekspeditivno i ekonomično vršenje pravosuđa od strane specijalizovanih veća, koje će funkcionisati nezavisno od bilo kakvog mešanja, štiteći sigurnost svedoka, kao i osnovna prava optuženih", kazala je ona.

Trendafilova je u decembru prošle godine postavljena za predsednicu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, odnosno specijalizovanih veća za Kosovo. Specijalizovana veća Kosova i Specijalizovano tužilaštvo su formirani na osnovu ustavnog amandmana Kosova i zakona, koje je usvojila Skupština Kosova, a sedište im je u Hagu.

Specijalni tužilac za za zločine OVK na Kosovu u periodu od 1998. do 2001. godine Dejvid Švendiman do danas nije saopštio protiv koga će biti podignute optužnice i kome će biti suđeno pred ovim sudom, ali je krajem prošle godine izjavio da ima dovoljno dokaza da se optuže pojedini pripadnici OVK.

U medijima se kao mogući optuženi pominju nekadašnji lideri OVK, aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači i bivši vođa i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, protiv kog je država Srbija podigla optužnicu zbog sumnji da je počinio ratne zločine.

Izvor: Beta, Insajder