Uz balone, muziku i zastave duginih boja održana Parada ponosa u Beogradu (VIDEO)

Parada ponosa pod sloganom "Za promenu" završena je nešto posle 14 časova. Učesnici Parade nakon skoro sat vremena kašnjenja krenuli su sa Cvetnog trga koji je bio ukrašen zastava duginih boja I balonima. Učesnicima parade pridružili su se i premijerka Ana Brnabić i ministri u njenoj vladi Zoran Đorđević i Branko Ružić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali kao i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Parada ponosa u Beogradu, 2017.

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić najavio je danas da će Parada naredne godine biti održana u istoj nedelji izmedju 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj učesnika nego danas, kada ih je bilo oko hiljadu.

Pašalić: Zadovoljan sam jer je Parada protekla bez incidenata

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio je zadovoljstvo zato što je ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu, kao i prethodne tri godine, održana bez incidenata, ali i ukazao da i dalje postoje brojni problemi sa kojima se suočavaju LGBTI osobe.

"Iako se mogu konstatovati određeni pomaci i napredak u ostvarivanju prava LGBTI osoba, postojeći zakoni i strategije se ne primenjuju u punoj meri, a nisu otklonjeni ni brojni sistemski nedostaci i prepreke sa kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.", ocenio je Pašalić u saopštenju.

"Pozivam vas da nas sledeće godine bude još više, a mi ćemo se potruditi da napravimo još bolji program", rekao je Miltić.

On je zahvalio svim organizacijama i udruženjima kao i volonterima koji su učestvovali u organizaciji Prajda 2017.

Kolona se kretala iza kamiona sa kojeg se čula muzika, a učesnici su nosili šarene balone, zastave duginih boja. Na transparentima je pisalo "Za promenu" i "Na Prajd se dolazi, na Prajd se ne poziva". Pre početka šetnje okupljenima se obratila i pevačica Jelena Karleuša Jelena koja je ovogodišnja kuma Prajda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je na Paradu ponosa zajedno sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, ministrom za rad, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim. 

Poverenica: Prava i položaj LGBTI zajednice se popravljaju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da se prava i položaj LGBTI zajednice popravljaju i da su oni ohrabreni da u sve većem broju podnose pritužbe.

Radićemo na tome da se dalje unapređuju prava i LGBTI zajednice, ali i svih ostalih marginalizovanih grupa", rekla je Jankovićeva.

Ona je dodala da značaj same manifestacije i njen uspeh ne treba meriti niti ocenjivati prema prisustvu policije.

"Mislim da je atmosfera iz godine u godinu bolja i da kao društvo iz godine u godinu napredujemo", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Pre početka šetnje, Brnabić je navela da joj je drago što je ovde i da se raduje jer Srbija danas upravo pokazuje da poštuje različitosti dodajući da Vlada za sve građane obezbeđuje isti nivo poštovanja ljudskih prava.

"Vlada Srbije je tu da za sve građane - kako većine, tako i manjine, pokaže da poštuje različitosti", rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala i da se takođe raduje jer ove godine skup obezbeđuje, kako je navela, mnogo manji broj policajaca.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je da će današnja Parada ponosa biti samo jedan običan dan u kojem svi u društvu pokazuju da poštuju ljudska prava.

"Verujem da će danas biti jedan običan dan, da je dobro biti u šetnji i da ćemo time pokazati da poštujemo svaku vrstu različitosti", rekao je Omerović agenciji Beta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da očekuje da će i ova Parada, kao i prethodne, proteći u najboljem redu. On je dodao i da se raduje što, kako je naveo, nije više vest da je neko različit ili drugačiji.

Kontramiting kod Crkve Svetog Marka

Vernici koji organizuju litije za Gračanicu okupili su se danas kod Crkve Svetog Marka na kontramitingu koji je organizovao monah Antonije iz Valjeva, koji je isteran iz crkve.

Nosili su veliki pravoslavni krst i transparente "Nemoral i gej sramotu nikada više javnom životu" i "Pravoslavnu Srbiju ne pokoriše ratom već iznutra, pionima EU, Vatikana i NATO".

Foto: Foto: Srđan Ilić / Parada ponosa u Beogradu
Foto: Foto: Srđan Ilić / Parada ponosa

Izvor: Beta, Insajder