Uz državni vrh, u Kninu će govoriti i Ante Gotovina

Uz državni vrh Hrvatske, na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem, na centralnoj proslavi 25. godišnjice akcije "Oluja" 5. avgusta u Kninu govoriće i penzionisani general Ante Gotovina, koji je u Hagu oslobođen odgovornosti za ratne zločine tokom i posle te hrvatske vojno-policijske akcije.

Hrvatska zastava

To je danas na konferenciji za novinare objavio Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice "Oluje" koja se slavi i kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, i kao Dan hrvatskih branitelja.

Uz Milanovića i Gotovinu, koji će govoriti u ime branitelja, govore će održati i premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Dan uoči proslave na kninskom trgu, predsednik Hrvatske će na kninskoj tvrdnjavi prirediti prijem za hrvatske ratne zapovednike i dodeliti odlikovanja nekima koji dosad nisu odlikovani: Rahimu Ademiju, Đuri Dečaku, Damiru Krstičeviću i Anti Kotromanoviću.

Predsednik i Vlada danima su se sporili o proslavi jer su pojedini predstavnici Vlade izražavali skepsu prema nameri predsednika da, uprkos epidemiji koronavirusa, prijem priredi na kninskoj tvrdnjavi.

Donedavno nije bilo sigurno ni da li će Milanović održati govor u Kninu, budući da je, kao premijer vlade levog centra, dvaput bio na proslavi u Kninu, oba puta izviždan i vređan tokom govora.

Milanović se zalagao za proslavu Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Zagrebu, umesto u Kninu, rekavši u intervjuu za TV-N1 da "Knin nije Berlin ili Moskva", da nema takav značaj.

"Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. Bio je prašnjava železnička stanica, s puno vojnika i fabrikom šrafova, bez novaca, intelekta i bez ideja, a imaginarijum pobune je rađen u Beogradu. Ne znam ko mi može zameriti na ovome, građani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu", rekao je Milanović.

Uoči proslave "Oluje" glavno pitanje bilo je i da li će učestvovati koalicioni partneri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), uz podsećanje da je u Kninu u mandatu premijera Ive Sanadera (HDZ) bio tadašnji potpredsednik Vlade Slobodan Uzelac, takođe iz SDSS.

Premijer Andrej Plenković sinoć je najavio da na proslavu ide aktuelni potpredsednik Vlade iz redova SDSS Boris Milošević.

"Mislim da je to dobro i korisno, pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj istoriji, ali i da doprinosi odnosima Hrvatske i Srbije”, rekao je Plenković za Televiziju RTL.

On je najavio da će potpredsednik Vlade i ministar branitelja Tomislav Medved 24. ili 25. Avgusta učestvovati na komemoraciji za ubijene srpske civile u selu Grubori kod Knina posle akcije "Oluja". Plenković je ocenio da će to biti "važna i snažna poruka pomirenja i okretanja budućnosti".

Izjašnjavajući se uoči donošenja ovakve odluke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ne može da podrži eventualno prisustvo političkih predstavnika Srba iz Hrvatske na proslavi Oluje, ali da će pokušati da razume takvu odluku, ako do nje dođe.

„Ne mogu da podržim prisustvo naših ljudi na proslavi Oluje. Ali nijednog sekunda ih neću optužiti da su izdajnici već ću se truditi da razumem ako takvu odluku donesu. Nastavićemo da radimo sa predstavnicima Srba i da radimo na pomirenju sa Hrvatima“, rekao je Vučić.

Izvor: Beta, Insajder