Vanredna situacija u Novom Sadu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije usled epidemije koronavirusa Gradski štab za vanredne situacije doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije u Novom Sadu. Zavod za javno zdravlje Pirot preporučio je lokalnoj samoupravi uvođenje vanredne situacije u tom gradu.

Klinički centar Vojvodine Foto: kvc.rs

"Odluka o proglašenju vanredne situacije predstavlja instrument kojim Grad stvara uslove za stavljanje na raspolaganje svih resursa na teritoriji grada u potrebnom kapacitetu, radi suzbijanja daljeg širenja epidemije. U pitanju je integrisani oblik organizovanja i upravljanja subjektima sistema, a u cilju podrške sprovođenja operativnih mera na suzbijanju širenja i posledica zarazne bolesti kovid19", navodi se na sajtu grada.

Na snazi i dalje ostaju sve do sada donete Naredbe i akti Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.755 novih slučajeva zaraze.

U svim opštinama i dalje se registruju visoki nivoi obolevanja, a po broju novih slučajeva prednjače Novi Sad, Pančevo, Sremska Mitrovica i Kikinda, a potom Subotica i Sombor.

Situacija je kritična posebno u Pančevu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 20.176. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 7.470, potom slede Pančevo i Zrenjanin sa više od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

Zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije u Pirotu sa tendencijom daljeg pogoršanja, Zavod za javno zdravlje u tom gradu je lokalnoj samoupravi preporučeno uvođenje vanredne situacije.

Na nivou Pirotskog okruga, juče je registrovano novih 60 pozitivnih na koronavirus, a procenat pozitivnosti o odnosu na broj testiranih je veći od 50 odsto, prenosi RTS.

Direktor Doma zdravlja Radovan Ilić je naveo jutros da je broj pregleda u kovid ambulanti poslednjih dana drastično povećan i da je dostigao 240 na dnevnom nivou.

Izvor: RTS, Insajder