Vanredna situacija zbog poplava u više opština u Srbiji (UŽIVO, video)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, usled obilnih padavina, 24 časa dnevno u pripravnosti i nadziru sve vodotokove, pružaju pomoć stanovništvu i evakuišu građane Srbije u svim ugroženim opštinama. Tokom današnjeg dana, proglašena je vanredna situacija u gradu Loznica, opštinama Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Mionica, Lučani i na delu opština Ljubovija, Kosjerić i Arilje. Vanredna situacija proglašena je i u opštini Ivanjica, kao i na čitavoj teritoriji grada Kraljevo i opština Ljig, Koceljeva i Vladimirci.

Poplave, Osečina, foto: MUP Srbije

18:50

Stefanović: Većina vodotokova u opadanju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je većina vodotoka u Srbiji u opadanju i da je stanje povoljnije nego nekoliko sati ranije.

"Pošto se po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije očekuje postepeni prestanak kiše, u naredna 24 sata trebalo bi da stanje bude daleko bolje, da će opasnost biti iza nas", rekao je ministar u Osečini,a saopštio je MUP

Evakuisana je 71 osoba na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

17:48

Još dve opštine proglasile vanrednu situaciju

Opštinski štabovi za krizne situacije u Koceljevi i Vladimircima proglasili su vanredne situacije zbog izlivanja vodotokova drugog reda na području tih opština.

U obe opštine nabujala voda još nije ugrozila domaćinstva, a poplavljena su područja oko korita tih reka na kojima se nalazi poljoprivredno zemljište.

U Koceljevi najveći problem pravi reka Tamnava, dok se u Vladimircima izlila reka Dobrava.

 16:36

Vanredno i u Ljigu

U Ljigu je proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji te opštine, a obilne padavine pričinile su materijalnu štetu na poljoprivrednom zemljištu, usevima, lokalnim i regionalnim putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, rekao je za RTS predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević i navodi da stanovništvo nije ugroženo.

15:55

Proglašena vanredna situacija u Kraljevu

Na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije na čitavoj teritoriji grada Kraljeva proglašena je vanredna situacija usled obilnih padavina koje su dovele do poplava, odrona i klizišta čime su uzrokovani prekid putne komunikacije, kao i narušavanja drugih osnovnih životnih uslova, saopšteno je na sajtu grada.

15:42

Rebić u Arilju i Lučanima: Ugroženo 100 domaćinstava, pojedini putevi neprohodni

Direktor policije Vladimir Rebić obišao je danas opštinu Lučani u kojoj je zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija, kao i opštinu Arilje gde je vanredna situacija na snazi u deset mesnih zajednica i poručio da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviti da pružaju pomoć ugroženom stanovništvu.

„Na području Lučana pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijski službenici evakuisali su tokom noći 31 stanovnika iz Viče i Guče. Usled obilnih kišnih padavina izlila se reka Gorušica u Viči i Belice u selima Guča, Turica i Puhovo čime je ugroženo oko 100 domaćinstava. Neprohodni su putni pravci Кratovska stena - Lučani - Guča i Кratovska stena - Lučani –Markovica“, rekao je Rebić, napominjući da je u ovoj opštini prosečno palo 55 litara po kvadratnom metru, dok je u selima Gornjeg Dragačeva palo čak i duplo više kiše.

Rebić je rekao i da su na teritoriji Arilja pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijski službenici tokom današnjeg dana do ovog trenutka evakuisali 110 osoba. 

15:02

Bocan Harčenko: Rusko-srpski humanitarni centar pomoći će poplavljene

„Rusko-srpski humanitarni centar će uvek imati posla. Sada postoji opasnost od poplava, ubedjen sam da će centar pružiti pomoć“, izjavio je Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.
 
On je rekao da je osnovna delatnost tog centra pomoć u humanitarnim katastrofama i teškim situacijama, obuka, uzajamna saradnja i razmena iskustava u humanitarnim delatnostima.
 
14:59

Ministri Nedimović i Stefanović najavili pomoć građanima koji su pretrpeli štetu u poplavama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović danas je najavio da će za ljude koji su pretrpeli štetu, biti napravljen poseban program i izrazio očekivanje da će se situacija u vezi sa poplavama tokom dana smiriti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je obišao Ljuboviju u kojoj su poplave u poslednja 24 sata napravile ogromnu materijalnu štetu, rekao je danas da će za naknadu štete građani moći da se prijavljuju od prekosutra.

14.27

Ivanjica ostala bez vode

Ivanjica je ostala bez pijaće vode jer je poplavljen vodozahvat, navodi Beta. Na teritoriji Ivanjice poplavljeno je nekoliko stotina kuća, jedno domaćinstvo je evakuisano, a poplavljen je i veliki broj firmi, puteva i mostova.

U selu Kamenjača kod Ivanjice voda je odnela celu štalu sa životinjama. Odsečen je regionalni put Ivanjica-Arilje, kao i putni pravci prema Osonici, Pridvorici, Grabovici i Šumama.

Nabujala Moravica u Ivanjici Foto: Insajder

U Klisuri kod Ivanjice nabujala reka odnela je deo magistralnog puta. Šest klizišta proradilo je na teritoriji Ivanjice, pored državnog puta, a voda je odnela i četiri mosta.

Opštinska uprava u Ivanjici izdala je saopštenje da se zabranjuje saobraćaj za sva motorna vozila preko mosta u naselju Radaljevo i preko mostova na Bukovici i Derovcu.

Nabujala Moravica u Ivanjici, foto: Insajder

13:07

U Arilju dramatično

Situacija u Arilju prema navodima očevidaca je zabrinjavajuća. U poslednjih sat vremena vodostaj opada, mnogo kuća je poplavljeno.

Građani strahuju od novog poplavnog talasa.

„Očekuje se neki talas sa Velikog Rzava, ako se to sastavi biće baš ozbiljno. Najavljeno nam je da će u pomoć doći ekipa sa čamcima iz Beograda. Ovde su i policija i vatrogasci, ali mnogo kuća je poplavljeno“, kaže Nataša Milivojević iz ekološkog udruženja WWF Adria.

Ona tvrdi da je ovo posledica višegodišnjeg problema jer se reke ne čiste i gotovo ništa se ne preduzima, a na istim mestima reke probijaju. I kuća Nataše Milivojević je poplavljena, a ona je na svom Fejsbuk profilu okačila snimke situacije u svom mestu.

12:50

Vanredno i u Ivanjici

Vanredna situacija proglašena je i u opštini Ivanjica, potvrdio je za lokalni portal Infoliga zamenik predsednika opštine Momčilo Mitrović. Beta je prenela da je pritoka južne Morave, reka Moravica nabujala od kiša i poplavila više naselja u opštini Ivanjica, sprala zemlju i uništila malinjake, njive sa krompirom, kukuruzom i drugim kulturama.

12:30

U Ljuboviji poplavljeno 700 kuća, grad bez vode za piće i struje

Reka Ljuboviđa sa svojim pritokama je poplavila oko 700 domaćinstava, a evakuisano je 70 porodica, rekao je agenciji Beta predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević.

Dodao je da je vodostaj Ljuboviđe za 50-60 centimetara veći nego 2014. godine kada su ovaj grad, na zapadu Srbije, zadesile velike poplave.

„Situacija je katastrofalna. U Ljuboviji nema vode za piće, a 100 domaćinstava je ostalo i bez struje“, rekao je Kovačević.

U Ljuboviji očekuju da će u toku dana iz Obrenovca stići cisterna sa pijaćom vodom.

„Do sada nije bilo povređivanja, mada je veliki broj ljudi, uglavnom starijih osoba, zatražio lekarsku pomoć zbog straha od ovog što nas je zadesilo“, naveo je Kovačević.

S obzirom na to da je bujica urušila most na putu Ljubovija - Bajina Bašta, tako da se sada u Ljuboviju može ući samo iz pravca Zvornika, koji je prohodan samo za laki saobraćaj, očekuje se da će iz „Puteva Srbije“ doći ekipa inženjera koja će raditi na postavljanju montažno-demontažnog mosta na ulazu u grad. Najavljeno je i da će iz Robnih rezervi stići pomoć u nafti za rad građevinskih mašina.

„Borba je teška jer je priroda jača od onog što mi možemo da uradimo. Od sinoć je na terenu oko 300 volontera koji neprestano pune džakove peskom, ali bujica je od jutros već probila nasipe na nekoliko mesta“, ispričao je predsednik opštine.

U Ljuboviji se nalazi jedinica Žandarmerije i specijalna ekipa MUP-a iz Sektora za vanredne situacije, koji su angažovani na odbrani od poplava.

12:10

Poplave u Moravičkom okrugu

Obilne padavine izazvale su poplave u Moravičkom okrugu, a najkritičnije je u Lučanima gde je proglašena vanredna situacija jer su reke Živička, Tijanjska i Gorušica polavile više desetina kuća i hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kako je rečeno agenciji Beta, selu Viči kod Lučana poplavljena je 31 kuća, dok je u lučanskoj varošici Guči je poplavljena srednja škola, Sportski centar, zgrada Elektordsitribucije i oko 70 domaćinstava.

Prema rečima nadležnih u Opštini Lučani niko od meštana iz poplavljenog područja nije životno ugrožen. Skoro svi putni pravci na teritoriji opštine Lučani su prekinuti.

U Ivanjici je reka Moravica odnela dva mosta, više od 100 kuća je poplavljeno, a na magistralnom putu Ivanjica - Golija pojavilo se klizište koje je ugrozilo 20 domaćinstava.

Nekoliko domaćinstava je evakuisano zbog klizišta, a poplavljeno je i nekoliko firmi u Ivanjici.

U Gornjem Milanovcu izlila se reka Despotovica u selu Mlakovac, a izlile su se i lokalne reke u selima Gornji Branetići i Loznja.

U Gornjem Milanovcu za sada nema ugroženih domaćinstava.

U Čačku je zbog obilnih padavina povećan vodostaj reke Čemernice zbog čega je gradska uprava upozorila meštane Ljubićke Baluge da budu u pripravnosti zbog mogućeg izlivanja te reke.

Poplave, reka Čemernica

Gradska uprava Čačka pozvala je građane Ljubićke Baluge da uklone stvari i da budu spremni za evakuaciju.

12:04

MUP evakuiše građane sa ugroženih područja

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije evakuisali su danas i u ponedeljak 71 osobu sa teritorija opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani, u kojima je zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija.

Kako se navodi u saopštenju, pripadnici tog sektora su zbog obilnih padavina u neprekidnoj pripravnosti i nadziru sve vodotokove, kako bi mogli da pruže pomoć stanovništvu i evakuišu građjane u svim ugoženim opštinama Srbije.

„Situacija je stabilnija u Krupnju, Loznici, Osečini, dok je u Ljuboviji, Guči, Lučanima i Arilju situacija još kritična i prati se stanje na terenu“, dodaje se u saopštenju.

Do sada je zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija u Loznici i opštinama Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Mionica, Lučani i na delu opština Ljubovija, Kosjerić i Arilje.

„Reagujući na najavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se može očekivati veći porast vodostaja reka, Ministarstvo je još pre tri dana stavilo u pripravnost sve jedinice Sektora za vanredne situacije, posebno u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije“, navodi se u saopštenju.

Više od 700 domaćinstava je poplavljeno, a reka Ljuboviđa je srušila tri mosta u Ljuboviji. Na više regionalnih puteva saobraćaj je u prekidu. Vanredna situacija zbog rasta vodostaja i poplava proglašena je u osam opština u kojima je bilo i evakuacije stanovništva, javlja RTS. Najkritičnije je u Ljuboviji i Guči, gde se prati situacija.

Prema informacijama načelnika Štaba za vanredne situacije Zorana Vučićevića, u selu Viča pod vodom je trideset kuća, hladnjače, škola i drugi objekti.

U Guči je voda ušla u neka domaćinstava, srednja škola i objekti “Elektrodistribucije” već su poplavljeni, kao i par kuća u selu Lis. Nivo vode na Bjelici u Guči još raste, pa u Lučanima tek očekuju da stigne talas.

Problema ima i na području Gornjeg Milanovca gde se izlila reka Despotovica. Trenutno je u prekidu Ibarska magistrala kod Brđana, a duž čitave magistrale su klizišta.

Reke Studenica i Slatina izlile su se iz korita, a voda je ušla u kuće. Putevi su odsečeni, a čitav taj kraj nema struju. Vukman Rakočević iz Opštinskog štaba za vanredne situacije grada Kraljeva kaže da će ukoliko bude bilo potrebe biti angažovana i vojsku.

RHMZ: Od podneva bi trebalo da se situacija relaksira

Hidrlog RHMZ-a Dejan Vladiković je rekao za RTS da je jak porast vodostaja na području Zapadne Morave, odnosno na njenim pritokama Moravici i Bjelici.

U ovom trenutku, kako kaže, vodostaji su oko i iznad vanredne odbrane od poplava. Navodeći da se očekuju nove padavine na tom području, istakao je da se do podneva očekuje nvih 20 do 25 milimetara, što će uticati na komplikovaniju situaciju. Ipak, rekao je da bi ona od podneva trebalo da se relaksira.

Vladiković je rekao da su bili vrlo nagli porasti na Ljuboviđi kod Ljubovije, ali da se situacija polako smiruje. Slično je i na gornjem toku Jadra.

„Situacija je izuzetno teška, do pojedinih kuća i mesta je nemoguće i prići vozilima zbog odrona, ali ono što je najvažnije trenutno niko nije životno ugrožen“, rekao je Rakočević.

Kritična situacija je i u Obrvi i Drakčićima.

Nabujala reka Ljuboviđa srušila je jutros tri mosta u Ljuboviji, u kome je jedan deo grada bez struje, a situacija se ocenjuje kao opasna.

Kako navodi RTS, poplavljen je centar opštine Ljubovija, a problematično je i u gornjem toku reke. U jednom delu grada isključena je struja, pa je trenutno oko 50 domaćinstava bez struje.

Zbog poplava je evakuisano oko 200 domaćinstava, a izvesno je da će se evakuacija nastaviti.

U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Skrapež se izlio u centru Кosjerića i poplavio pedesetak objekata.

Očekuju se porasti vodostaja na Tamnavi i Кolubari, preventivno su spremni džakovi i pesak, a teren se obilazi 24 sata dnevno. U 12 časova će zasedati Štab za vanredne situacije u Obrenovcu.

„Ono što jeste dobro i gde nam je sinoć bilo najkritičnije – Loznica, Кrupanj, Osečina – tu je voda počela da opada i praktično da se situacija smiruje“, dodao je Nikolić.Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Goran Nikolić rekao je za RTS da je najkritičnije stanje za sada u Ljuboviji i Guči, jer je u ranim jutarnjim satima bilo jake kiše.

Regiоnalni put Arilje-Ivanjica se obrušio na mestu ispod koga se, kako tvrde očevici, gradi mala hidroelektrana Brusnik na reci Golijska Moravica u koju se uzvodno od Arilja uliva Veliki Rzav.

Snimak Lokal info

Vanredna situacija na snazi je u Osečini, Кrupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Кosjeriću i Lučanima.

„Ukupno je 48 ljudi evakuisano, a jedna osoba je spasena gde je život bio kritičan“, naveo je Nikolić.

Кada je reč o Tamišu, stabilna je situacija, a Nikolić je rekao da će i dalje pratiti situaciju i ljudi su na terenu.

U prekidu saobraćaj na državnom putu Arilje – Ivanjica, Moravica odnela deo puta

Кrizni štab proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine Arilje, u slivu reke Moravice, na teritoriji deset mesnih zajednica, a nekoliko naselja ugroženo je i u Ivanjici. 

U prekidu je saobraćaj na državnom putu Arilje – Ivanjica jer je Moravica odnela deo puta, a u prekidu je više lokalnih puteva. Državni put prema Ivanjici u prekidu je na dva mesta – kod brane u izgradnji i kod skretanja za manastir Klisura.

Inače, reka Rzav je u Arilju poplavila objekte i celu plažu Urjak.

Nivo Moravice je trenutno u stagnaciji i nadležni se nadaju da neće biti izlivanja ako ne bude obilnijih padavina.

Porastao je vodostaj Tamiša, a 60 kilometara od granice sa Rumunijom do Sečnja, obe obale su pod vanrednim merama odbrane od poplava.

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Кosjerića, izlila se reka Skrapež u centru grada, dok je na mestu izgradnje novog mosta zapušeno korito i reka se izlila. Poplavljeno je oko 50 objekata, a evakuisano deset osoba.

Voda je probila to zapušenje i sada se nivo Skrapeža u Кosjeriću opao je za 1,5 metar, a voda se povlači sa ulica.

Jadar je kod Osečine poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata.

U tu opštinu su upućene dodatne snage SVS-a i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima.

Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće se ka Loznici.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Reka Кolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

Izvor: RTS, Beta