Vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila 2020.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev saopštio je nakon sastanka sa predsednikom Stevom Pendarovskim da će vanredni parlamentarni izbori u toj državi biti raspisani 12. aprila 2020 godine. Do takve odluke došlo je nakon što Severnoj Makedoniji nije odobren početak pretpristupnih pregovora za članstvo u EU, a kako bi u obnovljenom mandatu Zaev mogao da nastavi da se bori za evopsku perspektivu.

Zoran Zaev Foto: Srđan Ilić

„Predlog SDSM-a je bio da se izbori održe 22. ili 29. decembra, ali opozicija je bila protiv, tako da je dogovoreno da se oni raspišu za 12. april”, rekao je Zaev.

On će ostavku zvanično podneti 3. januara i tada će na čelo vlade doći premijer sa tehničkim mandatom.

Predsednik Pendarovski je građanima poručio da je državni konsenzus da Skoplje ostane na evropskom putu.

Odluka lidera Evropske unije da se Severnoj Makedoniji ne odobri početak pretpristupnih pregovora dovela je do razočaranja u ovoj zemlji, a održani su i sastanci predstavnika državnog vrha kako bi se utvrdilo kakva je budućnost vlade čiji premijer Zoran Zaev nije ispunio predizborno obećanje da će otvoriti pregovore o članstvu sa EU.

Zaev je juče zatražio raspisivanje vanrednih izbora.

On je i uoči konačne odluke EU o otvaranju pregovora izjavio da je „bez pregovora sa EU njegova vlada mrtva”, a pojedini mediji su najavili njegovu ostavku.

Na samitu EU države članice nisu postigle sporazum o započinjanju pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a Evropski savet će se na to pitanje vratiti pre samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine, navedeno je u kratkim zaključcima dvodnevnog samita lidera EU u kojima u poglavlju „Proširenje” piše samo ta jedna rečenica.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Severna Makedonija ima status kandiata od decembra 2005, a Albanija od juna 2014.

Izvor: Beta, Insajder