Varheji: Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan od devet milijardi evra

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji predstavio je danas u Briselu novi godišnji Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku zemalja Zapadnog Balkana i novi ekonomski i investicioni paket za taj region od najmanje devet miliona evra.

Oliver Varheji / Foto: Srđan Ilić

On je istakao da je da je fokus EU sada na dugoročnom socio-ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana i da je zbog toga Koledž komesara EU danas usvojio investicioni paket za region.

„EK predlaže do devet milijardi evra iz fondova IPA 3, za period od 2021. do 2027. godine, radi jačanja investicionog kapaciteta regiona“, dodao je Varheji. 

Izveštaj Evropske komisije za Srbiju: Nije bilo napretka pravosuđa i izbornog sistema

On je rekao da investicioni paket obuhvata pet ključnih oblasti, među kojima su transport i infrastruktura, čista energija, životna sredina, digitalna budućnost i privatni sektor i socijalni kapital.

Plan treba da poboljša regionalnu integraciju i da približi Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu, rekao je Varheji i dodao da je to „integralni deo procesa“ na putu regiona ka EU.

„Jačanje investicija i ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu biće moguće jedino ako se vlade čvrsto obavežu i primene reforme zasnovane na evropskim vrednostima. Reč je o strukturnim ekonomskim reformama, jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, poboljšanju javne administracije. To mora da bude ispunjeno da bi zemlje regiona napredovale ka EU“, naveo je Varheji.

Sredstva iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan biće angažovana u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) za period 2021-2027. i prethodno treba da budu odobrena u narednom višegodišnjem budžetu EU, navodi se u dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid.

„Taj plan će pomoći da se Zapadni Balkan transformiše u jedan od najatraktivnijih regiona za investicije u svetu. Sprovođenje, naravno, treba da ide ruku pod ruku sa reformama", rekao je Varheji.

U dokumentu se navodi da se region, pored ostalog, suočava sa izazovima slabe konkurentnosti, visoke nezaposlenosti i značajnog „odliva mozgova“ i dodaje da je Komisija zato predložila da najveći deo podrške iz Plana bude usmeren u ključne produktivne investicije i održivu infrastrukturu na Zapadnom Balkanu.

Investicioni kapacitet regiona, kako se navodi, biće dodatno ojačan mobilisanjem novog garantnog fonda za Zapadni Balkan, tako da bi investicije mogle da narastu na 20 milijardi evra.

Kao prioritet u Planu se navodi bolja povezanost ekonomija Zapadnog Balkana, između sebe i sa EU.

Izvor: Beta