Vasiljević: Zaustavljena izrada medijske strategije

Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izjavila je savetnica predsednika Republike za medije Suzana Vasiljević. Prema njenim rečima, predsednik želi donošenje medijske strategije u otvorenijem postupku. Vasiljević je navela da je OEBS pozvan da se uključi a predložila je formiranje nove radne grupe u kojoj će biti predstavnici domaćih i stranih medijskih udruženja.

Mediji ilustracija

Podsetimo, Nacrt medijske strategije donet je početkom marta uprkos činjenici da su zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara, Radnu grupu za izradu tog dokumenta još u oktobru prošle godine napustili predstavnici najvećih medijskih i novinarskih udruženja.

Oni su nacrt strategije označili nelegitimnim.

Nakon sastanka Aleksandra Vučića i predstavnika OEBS-a za slobodu medija Arlema Dezira, iz kabineta predsednika Srbije stiglo je saopštenje u kom se navodi da će se o strategiji razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, Beograd konsultovati sa OEBS-om. Arlem Dezir je naveo da je važno da se sva medijska udruženja uključe u kreiranje tog dokumenta.

Zanimljivo je međutim, da je u tom trenutku, bar što se tiče resornog ministarstva, strategija već završena.

Iako je Ministarstvo kulture i informisanja još 27.marta saopštilo da je radna grupa iz koje su istupili predstavnici najvećih novinarskih udruženja, usvojila Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine, taj dokument do danas nije objavljen.

U javnosti se u međuvremenu pojavila radna verzija medijske strategije koja između ostalog predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim zakonima.