Vašington post: UAE hakovali medije Katara i iskoristili lažni članak za krizu

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) organizovali su hakerski napad na medijske sajtove Vlade Katara, namestivši lažan članak koji je iskorišćen kao izgovor za prekid odnosa grupe arapskih zemalja s Katarom i izolaciju te male zemlje, piše Vašington post.

Vašington post se pozvao na izjave neimenovanih zvaničnika američke obaveštajne službe kojima su članovi Vlade UAE 23. maja rekli za plan. Priča se narednog dana pojavila na sajtu novinske agencije Katara KNA s navodnim citatom izjave emira Katara, šeika Tamima Bin Hamad el Tanija u kojem je hvalio Iran i naveo da Katar ima dobre veze sa Izraelom.

Slične inscenirane izjave pojavile su se na tviter nalogu te novinske agencije.

Katarska novinska agencija KNA je ubrzo saopštila da je hakovana i uklonila članak, međutim Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su blokirali katarske medije i kasnije prekinuli diplomatske i sve druge veze s Katarom.

U saopšenju Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu međutim piše da su navodi američkog lista "lažni" i da UAE "nemaju nikakvu ulogu" u hakovanju koje se pominje.

Katarska kriza može da ugrozi borbu koalicije predvođene SAD protiv ekstremističke grupe Islamska država pošto su svi učesnici američki partneri i pripadnici koalicije.

U Kataru se nalazi više od 10.000 američkih vojnika i regionalno sediše američke Centralne komande, dok se u Bahreinu nalazi američka Peta flota.

AP navodi da predsednik SAD Donald Tramp snažno podržava Saudijsku Arabiju i UAE u sporu, a time i njihove navode da Doha podržava ekstremiste Islamske države i destabilizuje snage na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Reks Tilerson nedavno je imao diplomatsku turneju u zemljama Persijskog zaliva, ali je završio posetu bez vidljivih znakova rešenja krize.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.